A UBS először lett nyereséges a Credit Suisse felvásárlása óta

A svájci UBS bank jelentős, a várakozásokat meghaladó nettó nyereséget ért el az idei első negyedévben, ami az első ilyen eredménye a Credit Suisse átvétele óta.

A UBS a becslések csaknem háromszorosát elérő, 1,8 milliárd dolláros nettó nyereséget könyvelt el az idei első negyedévben, ami az első negyedéves profitja a bukott rivális, a Credit Suisse átvétele óta. Ez a szám jelentősen magasabb, mint a vállalat által közölt 602 millió dolláros konszenzusos becslés, és az egy évvel korábbi 1 milliárd dolláros nyereséget is felülmúlja.

A bank vagyonkezelési üzletága 27 milliárd dolláros nettó vagyonbeáramlást jelentett, ami több a három hónappal korábbi 22 milliárd dollárnál. A cég ugyanakkor figyelmeztetett, hogy az alacsonyabb hitel- és betétállomány, valamint a svájci kamatkörnyezet csökkenése hatással lehet a vagyonkezelési üzletágra is.

A UBS további információkat is megosztott, például hogy az első negyedévben 1 milliárd dollár bruttó költségmegtakarítást ért el, ezzel az egyesülés óta összesen 5 milliárd dollárt takarított meg. Az év végéig további 1,5 milliárd dolláros megtakarítás elérését tűzte ki célul a bank.

Az idei év kulcsfontosságú lesz a UBS számára, hiszen az integráció során számos kihívást kell még leküzdenie, mint például az IT-rendszerek és jogi személyek egyesítése, valamint az ügyfelek átcsoportosítása a Credit Suisse-ról az UBS-re.

A fúzióval a bank mérlege több mint 1600 milliárd dollárra nőtt, ami aggodalmat kelt a szabályozó hatóságokban, mivel ez majdnem kétszerese Svájc gazdaságának. A svájci kormány ezért a "túl nagy ahhoz, hogy csődbe menjen" bankok ellenőrzésére vonatkozó terveket ismertette, és a következő években várhatóan szigorúbb tőkeszabályokat fog bevezetni.

A UBS szerint jelenlegi pénzügyi helyzete lehetővé teszi, hogy teljesítse a 2024-re kitűzött tőkemegtérülési célokat, és tervezi, hogy idén akár 1 milliárd dollár értékben vásároljon vissza részvényeket, valamint 15%-kal megemelje a tavalyi 0,70 dolláros részvényenkénti osztalékot.