Színháború a Girón: Pogačar meze körüli viták

Tadej Pogačar, a Giro d'Italia összetett első helyezettje szabálytalanság miatt kerülhetett volna bajba, mivel a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) szerint a nadrágja színe nem felelt meg a előírásoknak.

A Giro d'Italia versenyen az összetettben élen álló kerékpárosnak hagyományosan megkülönböztető mezben kell versenyeznie, ami ebben az esetben rózsaszín színű. Pogačar a második szakasz győzelmével került az élre, és a következő napon már nem a csapata színeiben, hanem a rózsaszínben indult. A harmadik szakaszra azonban egy gesztenyebarna nadrágot viselő egybemezt választott, ami nem felelt meg a szabályoknak. Az UCI előírásai szerint a megkülönböztető mez viselésekor a nadrág színét is ehhez kell igazítani, vagy a csapat színeit kell viselni, tehát Pogačarnak vagy rózsaszín vagy fekete nadrágban kellett volna tekernie.

A Castelli cég egyik vezetője, Søren Jensen a GCN-nek elmondta, hogy a nadrág színe tudatosan nem ciklámen, mivel ez a pontversenyben vezetők színe a Girón. A gesztenyebarna színválasztásnak pedig történelmi oka van: a Giro idén Torinóból indult, és a szín a 1949-ben repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt torinói futballcsapatra emlékeztet, amelynek ez volt a színe. A mezre rákerült a Grande Torino jelmondata is, mint tiszteletadás.

Az UCI ellenőrei a keddi rajt előtt keresték meg az UAE csapatát, és hosszas tárgyalásokat folytattak a vezetőkkel. A Cyclingnews információi szerint már hétfő este felmerült a kizárás lehetősége a szabálytalanság miatt. Az UAE csapat sportmenedzsere, Joxean Matxín Fernández kijelentette, hogy a csapat eleget tesz a szervezők és az UCI kéréseinek, így Pogačar a negyedik szakaszon már fekete nadrágot viselt.

Davide Viganò, a Castelli képviselője szerint a nadrág színe egyértelműen eltér a ciklámentől, így nem kellett volna zavart okoznia. Úgy véli, a kerékpározásnak sokkal komolyabb problémái vannak, amelyekkel foglalkozni kellene, és a szabálykönyv a versenyszervezőkre bízza a megkülönböztető mezek színösszeállítását.

Pogačar maga nem tűnt túlzottan foglalkoztatottnak az üggyel, a keddi rajt előtt megjegyezte, hogy azt vette fel, amit a szervezők adtak neki, és viccesen megjegyezte, hogy az aerodinamikusabb egybemez hiánya miatt nem fog akciózni, mert így nem olyan gyors.

A Giro negyedik szakaszát Jonathan Milan nyerte, míg a magyar Valter Attila a mezőnyben érkezett, összetettben a 40. helyen állva, nyolcperces hátránnyal az élen álló Pogačarhoz képest.