Ukrajnai háborús turizmus: magyarok is fizetnek az extrém élményért

Ukrajna határhoz közeli városaiban, Lvivtől Munkácsig a turisták extrém kalandra vágyva fizetnek azért, hogy közelről tapasztalhassák meg a háború valóságát. A katasztrófaturizmus iránt érdeklődők 250 eurótól kezdődően vehetnek részt a lebombázott városok bemutatásán, és ha még többre vágynak, mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk.

Titkosszolgálati jelentések alapján a háborús turisták már a konfliktus kezdete óta jelen vannak, és az utóbbi időben divattá vált a háborús területeken való fotózgatás. Az ukrán hatóságok látszólag nem avatkoznak be, de az üzlet illegális, és az idegenvezetők igyekeznek rejtőzködni. Egy magyar származású beregszászi határőr, aki szabadidejében testőrként és sofőrként dolgozik a turistáknak, elmondta, hogy a szolgáltatások közé tartozik a tolmácsolás és a biztonságos területeken való közlekedés is. A magyar ügyfelek között sok a 20-30 éves budapesti férfi, és vannak, akik lövéseket is szeretnének hallani, bár ő maga nem vállal ilyet.

Miroslav Horvath jogvédő-szociális munkás szerint Ungváron, Munkácson és Beregszászon nem nehéz találni olyan idegenvezetőket, akik háborús helyszínekre viszik a turistákat. Az utazási irodák által szervezett kalandtúrákhoz különleges behajtási engedély szükséges, amit a szabadságos katonák és az elit egységek tagjai szereznek meg, és osztoznak a bevételen a szolgálatban lévő társaikkal. A 250 eurós alapár felett további költségek merülhetnek fel, például ha a turista fegyvert is ki szeretne próbálni.

Alfred S. egy alabamai férfi, aki a Facebook-oldalán dicsekedett azzal, hogy több háborús helyszínen járt az ukrán–orosz fronton. Ő karitatív szervezetek „önkénteseként” jutott el a háborús területre. Amerikai üzleti magazinok szerint az üzlet 2022 augusztusa óta virágzik, és vannak cégek, amelyek nem titkolják, hogy az önkénteseknek megmutatják, milyen az élet a háborúban.

Az állami szinten is felvetették Ukrajnában a háborús turizmus adózás alá vonását, de etikai okok miatt végül elvetették a javaslatot. Mariana Oleskiv, az Ukrajna Turizmusfejlesztési Állami Ügynökségének elnöke szerint a projekt célja az lett volna, hogy felhívják a figyelmet Ukrajna tragédiájára, és a bevételt az ukrán menekültek megsegítésére fordították volna.

A Nosferatu becenevű önkéntes a leghíresebb háborús turista, aki egy segélycsoporttal érkezett a frontvonal közelébe, és ott is maradt. A férfi civilben, jellegzetes álarcával van a fronton, és sofőrként segíti a katonákat. Nosferatu egy legenda, és a háborúnéző túrák vezetői gyakran hivatkoznak rá.

Németország a második világháború történelmi helyszínei miatt vált a háborús turizmus egyik fő központjává Európában. Az amerikai veteránok családtagjai hasonló indokokkal látogatják a volt koreai és vietnámi hadszíntereket, ahol szintén jelentős pénz forog a háborús turizmusban.