Az AI lehet Magyarország kitörési pontja

Nagy Márton, a nemzetgazdasági miniszter a Microsoft képviselőivel tárgyalt, kiemelve az AI és más fejlett technológiák jelentőségét Magyarország számára.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter megbeszélést folytatott a Microsoft képviselőivel, köztük Robert Ivanschitz-cal, a cég jogi és vállalati ügyekért felelős vezető jogtanácsosával, aki egy olyan szakemberekből álló csapatot irányít, amely Közép-Európában, a Közel-Keleten és Afrikában összesen mintegy 109 országban segíti a vállalat üzleti tevékenységét - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A találkozón a magyar EU elnökségi tervek, a mesterséges intelligencia szabályozási kérdései, valamint az állami szektorban való felhasználásának lehetőségei kerültek terítékre.

A megbeszélés során a felek egyetértettek abban, hogy az 5G, a Big Data és a mesterséges intelligencia használata a gazdaságok számára kulcsfontosságú kitörési pontokat jelenthet. Nagy Márton a magyar álláspontot ismertetve hangsúlyozta, hogy szükség van olyan szabályozásra, amely támogatja az európai vállalkozásokat és fejlesztéseket, csökkenti a kis- és középvállalkozások kitettségét, védi a személyeket és intézményeket, de nem korlátozza a technológia fejlődését és nem növeli feleslegesen a bürokráciát. A miniszter kiemelte, hogy a kormány számára az MI elsősorban versenyképességi kérdés.

A miniszter kiemelte, hogy az európai autonómia és szuverenitás erősítése mellett támogatni kell a nemzeti nyelvi modellek létrehozását is a mesterséges intelligencia terén. Az NGM szerint a digitális gazdaság jelenleg a magyar GDP legalább 25 százalékát adja, és a kormány célja, hogy 2030-ra Magyarország az Európai Unió tíz digitálisan legfejlettebb országa közé tartozzon. Nagy Márton nyomatékosította, hogy a magyar fejlesztéseket és a magyar vállalkozásokat támogató MI rendelet hazai végrehajtása különösen fontos, mivel ezáltal a magyar gazdaság szereplői hatékonyan alkalmazzák az új technológia nyújtotta lehetőségeket, és ezzel a piacon versenyelőnyre tesznek szert, ami érdemben hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarország kormánya 2024-ben újraindítsa, 2025-ben pedig tovább emelje a gazdasági növekedés ütemét.