A magyarok többsége pesszimista az ország jövőjét illetően

Az Ipsos nemzetközi közvélemény-kutató cég felmérése szerint a magyarok 83 százaléka úgy véli, hogy az ország rossz irányba halad.

Ezzel Magyarország az utolsó előtti helyen áll a vizsgált országok között, csupán Peru áll rosszabbul, ahol a lakosok 87 százaléka látja pesszimistán a helyzetet, míg a globális átlag 62 százalék.

A kutatás rámutatott, hogy a megkérdezettek közül átlagosan 38 százalék érzi úgy, hogy gazdaságilag jól áll az országa. A magyar válaszadók mindössze 17 százaléka osztja ezt a nézetet, ami alapján Magyarország a hátulról harmadik helyen szerepel, csak Dél-Koreát és Argentínát megelőzve.

A magyarokat leginkább a korrupció aggasztja 46 százalékos aránnyal, ezt követi a szegénység 40 százalékkal, az infláció pedig a válaszadók harmadát, 33 százalékát nyugtalanítja. A munkanélküliség 20 százalékot, a bűnözés 13 százalékot, a nemzetközi katonai konfliktusok 6 százalékot, míg a klímaváltozás csupán 5 százalékot aggaszt a magyarok körében.

A felmérés során a térség másik országaként Lengyelország is szerepelt, ahol a lakosok 59 százaléka látja rossz irányba haladni az országot, míg 41 százalékuk szerint jó irányba mennek a dolgok.