KANDELA – Egy új fesztivál érkezik a Skanzenbe

A KANDELA – Skanzen más fényben című új fesztivál 2024. május 30. és június 1. között kerül megrendezésre, ahol egyedi fényalkotások, kiváló előadók, nagykoncertek, táncházak, konferencia-programok és különleges dunakanyari gasztronómiai kínálat várja a látogatókat.

A rendezvényt a Fonó, a PajtaKult, független fényművészek és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum közös együttműködésében szervezik, ahol a hagyományok iránti tisztelet mellett a múzeum évszázados épületei újszerű fényművészeti bemutatásának adnak teret.

A fesztivál központi eleme a hagyomány és a modern művészeti formák ötvözése, valamint a jövőbeli lehetőségek feltárása. Horváth László, a Fonó ügyvezetője és a PajtaKult ötletgazdája szerint a rendezvény a hagyományok tisztelete és azok bemutatása mellett a modern művészeti formák iránti kíváncsiságot és az eljövendő fürkészését helyezi előtérbe.

A KANDELA nyitónapján a Szabó Balázs Bandája ad nagykoncertet, míg szombaton a Vujicsics együttes 50 éves jubileumi koncertjét ünneplik a Skanzen amfiteátrumában. A világzenei csemegéket az erdélyi főtéren kínálják majd, pénteken Mohammad Reza Mortazavi tombakjátékával, szombaton pedig a Motion Trió harmonikakoncertjével.

Ígjen a falu!

A főbb fellépőkön túl a múzeum kisebb helyszínein is számos zenei és táncházi program várja a látogatókat. Ezek között szerepel az Ex Auro flamenco duó, a Móser Ádám duó gyimesi ihletésű előadása, valamint az Ígjen a falu! táncházi programja is.

A nádtetők alatt Zságer Balázs producer segítségével egy elektronikus zenei helyszín is kialakításra kerül, míg a késő esti bulit a Radio Cafe DJ-i vezénylik majd.

Cseri Miklós, a Skanzen főigazgatója szerint a múzeum mindig is elkötelezett volt a kulturális örökség értékeinek bemutatása és megőrzése mellett, és az együttműködés révén egy olyan program jön létre, amely egyedülálló módon kapcsolja össze a hagyományokat a kortárs művészettel.

A PajtaKult csapata a „kultúra újragondolva, a régi az új” elvét követve tölti meg a pajtákat és tereket, és a fesztivál nulladik napján szakmai programokat, kerekasztal-beszélgetéseket, konferencia-előadásokat szerveznek, ahol betekintést nyújtanak a PajtaKult eddigi eredményeibe és a jövőbeli tervekbe.