A hangos autók és a sötét személyiségjegyek kapcsolata

Egy kanadai tanulmány szerint a hangos autókat kedvelő emberek gyakran rendelkeznek megkérdőjelezhető jellemvonásokkal, mint például a szadizmus és a pszichopátia.

Az Auto Bild cikke felveti a kérdést, hogy miért alakítják át az emberek a saját autójukat, hogy azok minél nagyobb zajt keltsenek, például a kipufogó hangolásával. Egy kanadai egyetemi professzor, Julie Aitken Schermer, aki a Western University londoni tagozatán dolgozik, gyakran megijed a hangos autók zajától kutyasétáltatás közben, és úgy döntött, hogy kutatást végez a jelenség mögött álló okok feltárására.

Schermer saját tanulmányában 529 üzleti hallgatót kérdezett meg, hogy szeretik-e a hangos autókat és átépítenék-e a saját kocsijukat, hogy hangosabbá tegyék. A résztvevők egy rövid személyiségteszten is részt vettek, amelynek célja négy sötét személyiségvonás – nárcizmus, szadizmus, pszichopátia és machiavellizmus – feltárása volt.

A kutatás eredményei meglepték Schermert, mivel eredetileg azt feltételezte, hogy a nárcizmus és a hangos autók iránti preferencia között van egyértelmű kapcsolat. Azonban a tanulmány inkább a szadizmus és a pszichopátia jellemvonásokkal mutatott ki erősebb összefüggést.

Schermert szerint ezek az emberek valószínűleg élvezik mások megijesztését, és ez a pszichopátia egyik megnyilvánulása lehet. Azonban fontos megjegyezni, hogy a tanulmányt korlátozott mintán végezték, csak azonos egyetemen tanuló közgazdaságtan hallgatók körében, így az eredmények nem tekinthetők általánosan reprezentatívnak.

A cikk nem tér ki a mesterséges intelligencia és az autóipar kapcsolatára, azonban érdemes megemlíteni, hogy a technológiai fejlődés új dimenziókat nyit az autózás világában is. A Colossyan startup például, amely szövegből generált AI-videókat készít, több tízmillió dollárnyi befektetést vonzott, és a technológia alkalmazása az autóiparban is egyre inkább teret nyer. Az önvezető autózás terén a Continental Autonomous Mobility Hungary is jelentős lépéseket tesz, amely az AI-t a vezetéssegítő technológiákban alkalmazza. Ezek a fejlesztések hozzájárulhatnak a közlekedés biztonságának növeléséhez és az utakon tapasztalható zajszint csökkentéséhez, ami ellentétes hatást válthat ki azokból, akik a hangos autókat részesítik előnyben.