A GÉ-65 Mérnökiroda Kft. és Bereg Konstruktor Kft. rejtélyes tendergyőzelmei

A GÉ-65 Mérnökiroda Kft. és Bereg Konstruktor Kft. vagy rendkívül ügyes, vagy más magyarázat állhat a háttérben, hogy a cégek számos közpénzes megbízást nyertek el, pontosan vagy csak néhány forint eltéréssel megtippelve a rendelkezésre álló összeget. A jelenség nem került bejelentésre a Gazdasági Versenyhivatal felé, ezért a Közbeszerzési Hatósághoz fordulunk az ügyben.

Szalmási József, Nyírkarász polgármestere a 24.hu-nak kijelentette, hogy sem a rendőrség, sem Hadházy Ákos, sem mások nem tudnak lépni az ügyben, annak ellenére, hogy a rendőrség lezárta azt a nyomozást, amelyben Szalmási elismerte, hogy Kovács Sándor, a térség kormánypárti képviselője manipulált egy közbeszerzést.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő arról számolt be, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság megszüntette a nyomozást, amely egy 24.hu cikk és Hadházy feljelentése nyomán indult 2021-ben.

Kovács Sándor országgyűlési képviselő barátjának, Galambosi Csabának cégei több milliárd forint értékű közbeszerzést nyertek el a térségben, érdemi verseny nélkül. Galambosi 2016 és 2020 között Kovács feleségének üzlettársa is volt a Gakoma Kft.-ben.

A nyomozás során Szalmási József azt állította, hogy Kovács megzsarolta őt a GÉ-65 Mérnökiroda Kft. javára, különben a község nem jut uniós forráshoz. Később azonban Szalmási azt mondta, hogy jó a viszonya Kováccsal, és lehet, hogy részeg volt, amikor a rendőrségen beszélt.

Túl pontos ajánlatok

A GÉ-65 Mérnökiroda Kft. és a Bereg Konstruktor Kft. 2018 után nyert tendereit vizsgálva feltűnő, hogy csak meghívásos tendereket nyertek, és gyakran ugyanazokat a cégeket kérték fel ajánlattételre.

Négy tenderen volt látszólagos verseny, a többin csak a nyertesek tettek ajánlatot. Egy esetben a Bereg Konstruktor Kft. pontosan annyi összegű ajánlatot tett, mint a rendelkezésre álló összeg, további kilenc esetben pedig csak pár ezer forint volt az eltérés.

A kiírók nem adtak meg becsült értéket, így a pályázók csak a közbeszerzés lezárultát követően értesülhettek volna a kalkulált értékről. A rendőrség lehallgatott beszélgetésekből arra következtetett, hogy előzetes árajánlatokat kérhettek a cégektől, hogy azokat Galambosi Csaba részére kiadják.

A kiírók felelőssége

A közbeszerzési eljárásban az ajánlatkérő köteles biztosítani a verseny tisztaságát, és ha tisztességtelen magatartást észlel, jelentenie kell a Gazdasági Versenyhivatalnak. A becsült értékkel megegyező nyertes ajánlatok gyanút kelthetnek, de a kiírók nem jelezték ezt a GVH-nak.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság és Mátészalka önkormányzata reagáltak a megkeresésre, de nem jelezték, hogy észlelték volna a gyanús egyezőségeket.

Az ügyet a Közbeszerzési Hatóságnak is elküldjük, és Hadházy Ákos az OLAF-ot és az Integritás Hatóságot is megkeresi.

Katus Eszter