Hogyan kerüljük el a túlárazott kártyás devizaváltást külföldön?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felhívja a figyelmet a tudatos bankkártyahasználat fontosságára a nyári utazások idején, tanácsokat adva arra vonatkozóan, hogyan kerülhetjük el a drágább kártyás devizaváltást és hogyan óvjuk meg magunkat a csalóktól.

A hazai kibocsátású bankkártyák külföldön is használhatók, és kényelmes fizetési eszköznek számítanak a készpénzzel szemben - tájékoztat az MNB. Ha tudjuk, hogy bizonyos kiadásokat csak készpénzben tudunk rendezni, érdemes előzetesen tájékozódni a készpénzfelvétel költségeiről és az ATM-használat módjáról az adott országban. Utazás előtt ajánlott feljegyezni azt a telefonszámot, amelyen kártyánkat külföldről is letilthatjuk, ha szükséges. A kártyás fizetés többnyire díjmentes, de a készpénzfelvétel költsége magasabb lehet, mint hazánkban.

A kiberbűnözők számára nincsenek határok, ezért csak megbízható kereskedelmi szolgáltatók weboldalain adjuk meg bankkártya-adatainkat. Az MNB-hez érkezett jelzések alapján utazási társaságok külföldi partnereinél előfordulhatnak bankkártya-csalási kísérletek. A kártyaadatok megadása után, még a sikeres szolgáltatás igénybevételekor is előfordulhat, hogy a számláról további összegeket próbálnak leemelni. A csalások ellen érdemes korlátozni a kártya vásárlási és készpénzfelvételi limitjeit, valamint igénybe venni az azonnali értesítést küldő szolgáltatásokat. A PIN-kódot soha ne adjuk meg internetes vásárlás során, és kerüljük a nyilvános WiFi-hálózatok használatát.

Külföldi tranzakciók esetén választhatunk a helyszíni átváltásra is, amikor a vásárlást vagy készpénzfelvételt forintban végezhetjük el, de az alkalmazott árfolyam általában kedvezőtlenebb, és díjat is számíthat fel a szolgáltató. Nem kötelező elfogadni a kalkulált forintösszeget, dönthetünk úgy is, hogy a helyi pénznemben fizetünk, ekkor a banki átváltás a kedvezőbb árfolyamú kártyatársasági és banki átváltással történik.

Fontos tudni, hogy a következő napokban több banki leállás is várható az MBH-nál karbantartásra hivatkozva. Az MBH ügyfelei a hétvégén már tapasztalhatták, hogy nem sikerültek a netbanki és mobilbanki átutalások. A leállások során az MBH Netbank és az MBH Bank App felületén indított azonnali átutalások, egyéb tranzakciók küldését, illetve fogadását visszautasították. Kedden és csütörtökön este korlátozottan lesznek elérhetőek az MBH Open API szolgáltatásai és az online kártyás vásárlások erős ügyfélhitelesítése, illetve egyes szolgáltatások egyáltalán nem lesznek elérhetőek. A Budapest Bank által üzemeltetett ATM-ek vasárnap és hétfőn hajnalban, valamint a következő vasárnapon nem lesznek használhatóak, utóbbi esetben a Mastercard bankkártyával történő felvételek érintettek. Aki pont ezekben az időpontokban venne fel pénzt, annak nem adnak kedvezményt, és a más ATM-hez fordulók számára az adott pénzintézet díjszabása az irányadó.