Új mRNS-alapú vakcina agydaganat ellen

Amerikai kutatók által kifejlesztett új mRNS-alapú vakcina ígéretes eredményeket mutatott agydaganat, konkrétan glióma elleni küzdelemben, mind embereken, mind kutyákon végzett kísérletek során.

Az új vakcina, amelyet a Floridai Egyetem kutatói fejlesztettek ki, az agresszív agydaganatok egyik fajtája, a glióma ellen hatásosnak bizonyult. A kutatás során az immunrendszer 48 órán belül aktívan kezdett el dolgozni a tumorok elleni küzdelemben. A Cell tudományos lapban publikált eredmények szerint a vakcina nem csak embereken, hanem kutyákon is hatékony volt.

A glióma az agyban lévő idegeket burkoló sejtekből kiinduló daganattípus, amely az állatoknál és embereknél is előfordulhat. A kutyák esetében a diagnózis után átlagosan 60–90 napig élnek, de a vakcina alkalmazásával ez az időtartam 139 napra nőtt.

A kutatók négy beteg embert is bevontak a klinikai tesztelésbe, miután az egerek és kutyák esetében pozitív eredményeket értek el. A betegek túlélési ideje a vakcina beadása után hosszabb volt, mint amit korábban vártak.

Az mRNS-alapú vakcina előnye, hogy személyre szabható, így a lehető legnagyobb hatékonyság érhető el vele. Elias Sayour, a kutatócsoport vezetője szerint a vakcina részecskéket juttat be a szervezetbe, amelyek intenzíven képesek aktiválni az immunrendszert.

A vizsgálat során tapasztalt változások alapján a kutatók most arra törekednek, hogy kiterjesszék a klinikai vizsgálatot, és több beteget vonjanak be a kutatásba.