Elszakadt tartókötél és medvetámadás – a hazai cirkuszbalesetek tragédiái

Súlyos cirkuszbalesetek sorozata rázta meg az országot az elmúlt évtizedekben, legutóbb egy néző életveszélyes sérülést szenvedett egy előadáson. A balesetek hátterében gyakran a biztonsági előírások be nem tartása áll.

A cirkuszi előadások során bekövetkező balesetek gyakran súlyos következményekkel járnak, és nem ritkán a nézők is veszélybe kerülnek. A legfrissebb esetben a Richter Flórián Cirkuszban egy biztonsági hálót tartó oszlop dőlt a nézőtérre, amelynek következtében egy középkorú néző életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A baleset során egy 18 éves légtornász esett le, de a védőháló használata miatt neki nem esett baja. Azonban a hálót tartó oszlop a terheléstől kidőlt, és egy néző fejét találta el. A sérültet légi úton szállították a győri kórházba.

A soproni rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen. A Büntető törvénykönyv értelmében az ilyen esetekben akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható az elkövető.

A cirkuszokban bekövetkező balesetek nem új jelenségek. Korábban is történtek már tragikus események, mint például 1965-ben, amikor egy néző a nem megfelelően biztosított berendezések miatt esett le és halt meg. 1994-ben egy barnamedve támadt meg egy kislányt, aki cukrot majszolt az előadás alatt. Az ilyen esetekben a cirkusztulajdonosokat és az állatidomárokat is felelősségre vonják.

A cirkuszi balesetek hátterében gyakran a biztonsági előírások be nem tartása áll. A foglalkozási szabályok megszegése esetén a felelősségre vonás nem követeli meg, hogy az elkövető hivatásszerűen folytassa a foglalkozást. Borbély Zoltán ügyvéd szerint az ilyen ügyekben nincs objektív felelősség, de előfordulhat, hogy a vizsgálat kivédhetetlennek minősíti a balesetet.

A cirkuszokban történt balesetek során a legtöbb esetben az artisták és állatidomárok sérülnek meg, de a nézőtéri balesetek is előfordulnak. Az ilyen események után a cirkuszok gyakran folytatják az előadásokat, de a balesetek kivizsgálása és a felelősségre vonás elengedhetetlen a jövőbeni tragédiák elkerülése érdekében.

: Index