Németország konzultációra hívta vissza oroszországi nagykövetét

Németország visszahívta moszkvai nagykövetét konzultációra, miután a német kormányzó Szociáldemokrata Párt elleni kibertámadást az orosz katonai hírszerzéshez köthető APT28 hackercsoportnak tulajdonították.

A német külügyminisztérium szóvivője bejelentette, hogy Alexander Lambsdorff nagykövet egy hétig Berlinben marad, mielőtt visszatér Moszkvába, és ez a lépés összhangban van a diplomáciai protokollal. Emellett Németország nem képviselteti magát Vlagyimir Putyin orosz elnök következő hatéves hivatali idejének beiktatásán.

Annalena Baerbock német külügyminiszter hangsúlyozta, hogy lesznek következményei az orosz hackertámadásoknak, amelyek német oldalakat érintettek. Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter pedig kijelentette, hogy az orosz kibertámadások fenyegetést jelentenek a demokráciára, és Németország az EU-val és a NATO-val közösen lép fel ezekkel szemben.

Az orosz külügyminisztérium és Oroszország berlini nagykövetsége még nem reagált az eseményekre.

Berlin 2023 januárjában vádolta meg először az orosz hackereket azzal, hogy megtámadtak német weboldalakat. A támadások során a hackerek nem okoztak jelentős kárt, de ideiglenesen megbénították a megtámadott oldalakat. A kibertámadások célpontjai között voltak a Németországban kormányzó szociáldemokraták, valamint a logisztikai, védelmi, űrkutatási és informatikai ágazatban működő vállalatok. A biztonsági okokból nem közölt károkról részleteket.

A Fancy Bear néven is ismert APT28 hackercsoport a Microsoft Outlook levelezőprogram egy korábban nem ismert gyenge pontját kihasználva tört fel e-mail fiókokat, és a csoport kibertámadásai több más országot is érintettek, köztük Csehországot, Litvániát, Lengyelországot, Szlovákiát és Svédországot.