Karácsony és Vitézy virtuális vitája a főpolgármesteri székért

Budapest jövője volt a fő téma Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti virtuális vitában, ahol a főpolgármester-jelöltek az első 100 nap terveiről, a városlakók bevonásáról, a Rákos-Dubaj projektről, a Rákóczi út és a Nagykörút felvirágoztatásáról, valamint a kulturális élet támogatásáról beszéltek.

A HVG által szervezett főpolgármester-jelölti interjúsorozatban Karácsony Gergely és Vitézy Dávid válaszolt azonos kérdésekre, mivel Szentkirályi Alexandra, a Fidesz és a KDNP jelöltje nem vett részt a beszélgetésben. Az interjúk során öt fő témát érintettek, amelyek Budapest jövőjével kapcsolatosak. A jelöltek válaszait egy videóban összegezték, amelyet a HVG YouTube-csatornáján lehet megtekinteni, illetve podcast formájában több platformon is elérhető.

A jelölteknek felvetett kérdések között szerepelt, hogy milyen három konkrét intézkedést hajtanának végre, vagy milyen folyamatot indítanának el az első 100 napjukban. Emellett arról is beszéltek, hogyan biztosítanák, hogy a városlakóknak közvetlen beleszólásuk legyen a főváros életébe. A Rákos-Dubaj projekt kapcsán megkérdezték tőlük, hogy a jelenlegi formájában támogatnák-e a projektet, szükségesnek tartanák-e a felhőkarcolók nélküli változatot, vagy teljesen más tervet preferálnának. A Rákóczi út és a Nagykörút helyzetével kapcsolatban is kifejtették terveiket, hogy miként élesztenék fel ezeket a városrészeket. Végül a kulturális élet hozzáférhetőségéről és fenntarthatóságáról is beszámoltak.

A vitát követően a választópolgárok most már jobban tájékozódhatnak a jelöltek álláspontjairól és terveiről, amelyek alapvetően befolyásolhatják Budapest következő éveit. A jelöltek válaszai alapján a választók dönthetnek arról, melyik jelölt képviseli leginkább az ő elképzeléseiket a főváros vezetésével kapcsolatban.