Egészséges Budapest: Ingyenes szűrőprogram indul a fővárosban

Budapesten a cél, hogy az állampolgárok öt évvel tovább élvezhessék egészségesen a városi életet. Ebben segít az a szűrőprogram, amelyet a Fővárosi Önkormányzat indít 2024 májusában, és amely az egész városra kiterjedően ingyenes egészségügyi szűréseket kínál.

A budapestiek várható élettartama öt évvel kevesebb, mint más európai fővárosokban élőké. A Fővárosi Önkormányzat ezért egy olyan egészségügyi szűrőkampányt indít, amelynek célja a korai felismerés révén javítani a lakosság életminőségét és egészségtudatosságát.

Magyarországon a daganatos megbetegedések és a szív- és érrendszeri problémák a leggyakoribb halálokok közé tartoznak. Az Európai Unió átlagához képest hazánkban 40 százalékkal több a rákban elhunytak száma, holott a daganatos halálesetek negyede megelőzhető vagy kezelhető lenne.

A Fővárosi Önkormányzat 2019-ben döntött úgy, hogy a csökkenő állami források ellenére is javítani kívánja a helyzetet. Ennek érdekében a kormány 50 milliárd forinttal támogatta a budapesti egészségügyi ellátást az új Atlétikai Stadion építésének köszönhetően. Ebből a támogatásból 2020 óta 22 milliárd forintot fordítottak megelőző vizsgálatokra, amelyek segítségével időben felismerhetőek a daganatos betegségek.

A program keretében a betegek nem csak orvosi leleteket kapnak, hanem egy egészségügyi diszpécsert is, aki segít nekik a további kezelési folyamatokban.

A szűrőprogram célja, hogy minden kerületben elérhető legyen a CT és MR diagnosztika, hiszen Budapestnek nem csak a saját lakosait, hanem az agglomeráció és Pest megye távolabbi térségeinek igényeit is ki kell elégítenie. Évente körülbelül 300 ezer CT-vizsgálatot végeznek a fővárosban, ami az országos mennyiség harmadát teszi ki.

A korai felismerés életmentő lehet, ezért a tudatosság már fiatal kortól kiemelt fontosságú. A májusban induló szűrőkampány számos szolgáltatást kínál, többek között mellkasi röntgent, EKG-t, ultrahang diagnosztikát, légzésfunkciós vizsgálatot, boka-kar index vizsgálatot, melanóma és ortopédiai szűrést, valamint alapvető laborvizsgálatokat.

A szűrőprogramra a budapest.hu/egeszseg weboldalon lehet regisztrálni.