Az első olimpikon áldozat az orosz-ukrán háborúban

Bejelentették az első olimpikon halálát az orosz-ukrán háborúban. Olekszandr Pieliesenko súlyemelő, aki a 2016-os riói olimpián negyedik helyezett volt, a fronton vesztette életét.

Az Ukrán Nemzeti Olimpiai Bizottság megerősítette a hírt, miszerint Pieliesenko harci cselekmények közben halt meg. A bizottság a Telegram-oldalán keresztül közölte, hogy Olekszandr az invázió első napján csatlakozott az ukrán fegyveres erőkhöz, és a halálhírt az előző nap kapták meg.

A 30 éves Pieliesenko kétszeres Európa-bajnok volt, de a profi sporttól évekkel ezelőtt elköszönt, miután 2018-ban doppingellenőrzésen bukott meg, és vízhajtót találtak a szervezetében.

Pieliesenko halála újabb kérdéseket vet fel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) döntésével kapcsolatban, amely szerint néhány orosz sportoló semleges színekben részt vehet az idei nyári párizsi olimpián, Ukrajna tiltakozása ellenére. A NOB szerint az ötvennégy orosz versenyző is kvalifikálhatja magát a játékokra, de azokat, akik támogatták az ukrajnai háborút vagy kapcsolatban állnak az orosz hadsereggel, eltiltják a versenyzéstől.

Az orosz sportolók, akik Párizsba utaznak, nem vehetnek részt a megnyitó ünnepségen, nem használhatják Oroszország zászlaját vagy emblémáját, és győzelmük esetén az orosz himnuszt sem játsszák le számukra. Csak egyéni számokban nevezhetnek, és ezek a korlátozások a belorusz sportolókra is érvényesek. Egyes becslések szerint az orosz csapat mindössze 10–12 főből állhat majd a francia fővárosban.

: article-1