Jelentősen megnőtt az antiszemitizmus a világban

A Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League) által kiadott éves jelentés szerint 2023-ban a második világháború óta a legnagyobb mértékben nőtt az antiszemita incidensek száma világszerte.

A jelentés kiemeli, hogy különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása és az azt követő gázai háború óta emelkedett az antiszemita események száma. A nyugati országokban, így az Egyesült Államokban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Olaszországban, Brazíliában és Mexikóban több mint tíz százalékkal nőtt az antiszemita incidensek száma 2022-höz képest.

Uria Savit professzor, a Tel-Avivi Egyetem Kortárs Európai Zsidóság Intézetének vezetője szerint, ha a jelenlegi tendencia folytatódik, akkor a nyugati nyilvánosságban megszűnhet a zsidóság szabad képviselete. A professzor aggodalmát fejezte ki a zsidó szimbólumok viselésével, a zsinagógába járással és a héber nyelv használatával kapcsolatban.

A jelentés részletezi, hogy New York-ban, ahol a világ legtöbb zsidója él, 2023-ban 325 panasz érkezett a rendőrséghez zsidók elleni gyűlölet-bűncselekmény miatt, míg 2022-ben ez a szám 261 volt. Los Angeles-ben és Chicagóban is jelentős növekedést tapasztaltak.

Az Egyesült Államokban a Rágalmazás-ellenes Liga 7523 antiszemita incidenst regisztrált 2023-ban, szemben a 2022-es 3697-tel. Az antiszemita indíttatású támadások száma emelkedett Franciaországban, Nagy-Britanniában, Argentínában, Németországban, Brazíliában, Dél-Afrikában, Mexikóban, Hollandiában, Belgiumban és Olaszországban is.

Az év utolsó három hónapjában ugrásszerű volt a növekedés, de már az év első kilenc hónapjában is növekedést tapasztaltak azokban az országokban, ahol sok zsidó él. A jelentés szerint számos országban, köztük vezető egyetemeken is, már Izrael Hamász elleni szárazföldi offenzívája előtt elhangzottak a gyűlölet kirívó megnyilvánulásai.

A jelentés hangsúlyozza, hogy a támadók egy része óvatosan kijelenti, hogy Izraellel, és nem a zsidókkal van problémája, de mégis a zsidókat és a zsidó intézményeket veszik célba.