A tudósok szekvenálják az arabica genomot, utat nyitva a klímatűrő kávénak

A tudósok nemrégiben szekvenálták a Coffea arabica genomját, és olyan genetikai ismeretekre bukkantak, amelyek a betegségeknek ellenálló és az éghajlathoz alkalmazkodó kávéfajták kifejlesztéséhez vezethetnek.

Ez az áttörés lehetővé teszi mind az irányított keresztezést, mind a célzott genetikai módosításokat, és javítja a kávé betegségekkel szembeni ellenálló képességének és aromatulajdonságainak megértését. A munka lehetővé teszi a genomok összeolvadásának történetét, amelyből a világ legtöbbet fogyasztott fajai származnak, valamint a rozsdával és más betegségekkel szembeni ellenálló képességért felelős gének azonosítását.

A kávé a világ egyik legtöbbet forgalmazott árucikke, és a Coffea arabica a legelterjedtebb a mintegy 130 létező fajta közül. Két másik faj fúziójának eredménye: Coffea canephora (Brazíliában Conilon vagy Robusta kávé néven ismert) és Coffea eugenioides. Az elmúlt évtizedben a világ szinte minden jelentős árucikkének szekvenálták a referencia genomját, de a kávé csak nemrég csatlakozott ehhez a listához.