Nincs több titok, így alakult a pártok aláírásgyűjtése az EP-választásra

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) közleményben ismertette a 2024-es európai parlamenti választáson induló magyarországi pártok által állított listák és ajánlások ellenőrzését. Az ajánlóíveket átvett 16 jelölőszervezet közül 13 jelentett be listát.

A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatást adott arról, hogy a 2024. június 9-én esedékes EP-választáson indulni szándékozó magyar pártok közül melyik hány ajánlóívet vett át, és kik azok, akiknek összejött az induláshoz szükséges mennyiség. Az NVI emlékeztetett, hogy az EP-lista állításához 20 ezer érvényes ajánlás szükséges, melyet a pártoknak április 20. és május 3. között kellett összegyűjteniük. A választópolgár az ajánlását az ajánlóíven adja le, amelyet nevének, személyiazonosítójának, magyarországi lakcímének feltüntetése mellett saját kezű aláírásával kell ellátnia. Az ajánlások ellenőrzésekor meg kell vizsgálni, teljesültek-e a fentebb leírt követelmények. Az ajánló választópolgár azonosítását és választójogának ellenőrzését az ajánlóíven feltüntetett adatainak a központi névjegyzék összevetésével kell elvégezni. Az NVI nem érvénytelenít ajánlást, hanem azt az ajánlást, amely nem felel meg a törvényi feltételeknek, nem veszi számításba az érvényes ajánlások között. Az ajánlások tételes ellenőrzését nem kell tovább folytatni, ha bizonyossá válik, hogy az érvényes ajánlások száma eléri a listaállításhoz szükséges számot, illetve amennyiben az ívek vagy az ajánlások száma alapján matematikai számítással megállapítható, hogy az nem érheti el a szükséges ajánlásszámot. Egy ajánlóív 8 ajánlást tartalmazhat, ennek értelmében tehát a szükséges 20 ezer aláírás összegyűjtéséhez 2500 darab teljesen kitöltött és kizárólag érvényes ajánlásokat tartalmazó ajánlóív szükséges. Az NVI arról is ír közleményében, hogy a jelölő szervezetek számára köztudomású, hogy például a hiányos, hibásan felvett, elírt és emiatt érvénytelen ajánlásokra tekintettel mintegy 23 ezer ajánlás összegyűjtése javasolt ahhoz, hogy a szükséges 20 ezer érvényes ajánlás meglegyen.

Rengeteg ajánlóívet vettek fel a kisebb pártok

A következőképpen alakultak a listát leadó pártok számai:

  • A Fidesz–KDNP jelölőszervezete 4 ezer darab ajánlóívet vett át, az ívek ellenőrzésekor a listaállításhoz szükséges 20 ezer ajánlás rendelkezésre állt.
  • A Megoldás Mozgalom (MEMO) jelölőszervezete 9 ezer darab ajánlóívet vett át, az ívek ellenőrzésekor a listaállításhoz szükséges 20 ezer ajánlás rendelkezésre állt.
  • Az LMP–Magyarország Zöld Pártja jelölőszervezete 9100 darab ajánlóívet vett át, az ívek ellenőrzésekor a listaállításhoz szükséges 20 ezer ajánlás rendelkezésre állt.
  • A Demokratikus Koalíció (DK) – Magyar Szocialista Párt (MSZP) – Párbeszéd-Zöldek Pártja jelölőszervezete 17 ezer darab ajánlóívet vett át, az ívek ellenőrzésekor a listaállításhoz szükséges 20 ezer ajánlás rendelkezésre állt.
  • A Második Reformkor Párt (2RK) jelölőszervezete 7600 darab ajánlóívet vett át, az ívek ellenőrzésekor a listaállításhoz szükséges 20 ezer ajánlás rendelkezésre állt.
  • A Mindenki Magyarországa Néppárt (MMN) jelölőszervezete 5625 darab ajánlóívet vett át, az ívek ellenőrzésekor a listaállításhoz szükséges 20 ezer ajánlás rendelkezésre állt.
  • A Momentum Mozgalom jelölőszervezete 6 ezer darab ajánlóívet vett át, az ívek ellenőrzésekor a listaállításhoz szükséges 20 ezer ajánlás rendelkezésre állt.
  • A Jobbik – Konzervatívok jelölőszervezete 5 ezer darab ajánlóívet vett át, az ívek ellenőrzésekor a listaállításhoz szükséges 20 ezer ajánlás rendelkezésre állt.
  • A Tisztelet és Szabadság (Tisza) Párt jelölőszervezete 12 ezer darab ajánlóívet vett át, az ívek ellenőrzésekor a listaállításhoz szükséges 20 ezer ajánlás rendelkezésre állt.
  • A Magyar Kétfarkú Kutya Párt 6 ezer darab ajánlóívet vett át, az ívek ellenőrzésekor a listaállításhoz szükséges 20 ezer ajánlás rendelkezésre állt.
  • A Mi Hazánk Mozgalom jelölőszervezete 9010 darab ajánlóívet vett át, az ívek ellenőrzésekor a listaállításhoz szükséges 20 ezer ajánlás rendelkezésre állt.

Az Új Alternatíva Párt és a Jakab Péter által vezetett Nép Pártján jelölőszervezeteknek nem sikerült összegyűjteniük a szükséges 20 ezer érvényes ajánlást, így ők nem indulhatnak az EP-választáson. A Nép Pártján ugyan összegyűjtött 20 300 ajánlást, de ebből az NVI 400-at érvénytelenített, így maradt 19 900, ami nem éri el a szükséges számot.

Az Összefogás a Civilekért Párt, a Szociáldemokraták Pártja és a Magyar Munkáspárt nem kívánt listát állítani. A Nemzeti Választási Bizottság eddig tizenegy pártot vett nyilvántartásba a június 9-én esedékes Európai Parlamenti választásokra: a Fidesz–KDNP-t, a Megoldás Mozgalmat (MEMO), az LMP–Magyarország Zöld Pártját, a Demokratikus Koalíciót (DK) – Magyar Szocialista Pártot (MSZP) – Párbeszédet – A Zöldek Pártját, a Második Reformkor Pártot (2RK), a Mindenki Magyarországa Néppártot (MMN), a Momentum Mozgalmat, a Jobbikot – Konzervatívokat, a Tisztelet és Szabadság Pártot (Tisza), a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot és a Mi Hazánk Mozgalmat.

Kisorsolták a sorrendet

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén kisorsolta, hogy a június 9-ei európai parlamenti (EP-) választáson a pártok listái milyen sorrendben szerepeljenek a szavazólapon. Az NVB 13 lista sorrendjét állapította meg, legfeljebb ennyi lista szerepel majd a szavazólapon. A sajtónyilvános sorsolást a testület két tagja végezte: Szalay Tamás választott tag előbb egy urnából a lista nevét húzta ki, Kicsi Zselyke választott tag pedig egy másik urnából a lista sorszámát. A sorsolás értelmében a listák a következő sorrendben szerepelnek majd a szavazólapon:

  1. Megoldás Mozgalom,
  2. LMP–Magyarország Zöld Pártja,
  3. Demokratikus Koalíció – Magyar Szocialista Párt – Párbeszéd – A Zöldek Pártja közös listája,
  4. Második Reformkor Párt,
  5. Mindenki Magyarországa Néppárt,
  6. Momentum Mozgalom,
  7. Fidesz–Magyar Polgári Szövetség-Kereszténydemokrata Néppárt közös listája,
  8. Jobbik–Konzervatívok,
  9. Tisztelet és Szabadság Párt,
  10. Magyar Kétfarkú Kutya Párt,
  11. Mi Hazánk Mozgalom.

A szavazólapon szerepel majd a lista sorszáma, a listát állító párt (illetve több párt esetén pártok) neve és emblémája, a szavazásra szolgáló kör, valamint a listán szereplő első öt jelölt neve. Elképzelhető, hogy a listák száma végül ennél kevesebb lesz, ez abban az esetben fordulhat elő, ha az ajánlások ellenőrzésénél kiderül, hogy valamelyik pártnak nincs meg a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlása.