Csasziv Jar városa az orosz-ukrán konfliktus új gócpontja

Az orosz erők fokozott nyomást gyakorolnak Csasziv Jar városának elfoglalására, amelynek stratégiai jelentősége döntő lehet a Donbász régió feletti ellenőrzés szempontjából.

Az ukrán és az orosz fél számára egyaránt fontos Csasziv Jar városa jelentős harcok színtere lehet a közeljövőben. Jevhen Dykij, az orosz-ukrán háború veteránja szerint a város elfoglalása túlmutat a május 9-i dátumon, amelyet gyakran emlegetnek a médiában, mivel a város stratégiai jelentősége miatt kulcsfontosságú a térségben. A 24 Kanal hírügynökség szerint a város magaslatokon fekvő, jól megerősített területe miatt kiemelkedően fontos.

Dykij kiemelte, hogy az orosz előrenyomulás esetén több közeli város, köztük Kosztantyinivka, Kramatorszk, Szlovjanszk és Drushkivka is veszélybe kerülhet, ami több tízezer ember evakuálását válthatja ki. Ezenkívül Toretszk városa a Donyecki területen már most is állandó támadásoknak van kitéve, és az orosz erők jelentős előrehaladást értek el a Pokrovszk irányában, részben a kedvezőtlen terepviszonyoknak köszönhetően.

A veterán szerint Chasiv Yar elvesztése súlyos csapást jelentene Ukrajna számára a Donbász védelmében, míg Pokrovszk elfoglalása kevésbé kritikus jelentőséggel bír az oroszok számára. Ezért az orosz erők inkább Csasziv Jar felé koncentrálhatják erőiket.

Dykij figyelmeztetett, hogy az orosz offenzíva valószínűleg nem fog lelassulni, különösen tekintettel arra, hogy hamarosan amerikai segítség érkezik Ukrajnába, ami arra ösztönözheti az oroszokat, hogy a segítség megérkezése előtt minél több területet foglaljanak el. Az oroszok Donyeck megyében több települést is elfoglaltak, kihasználva a fölényüket. A hadműveletek során sikerült bevenni az erődítménnyé alakított Avgyijivkát 2024 februárjában, ami a háború előtt körülbelül 32 ezer fős város volt és stratégiai jelentőséggel bírt.

A várakozásokkal ellentétben az orosz csapatok tovább folytatták a nyomulást nyugati irányba, ahol jelentős sikereket is elértek. Az elmúlt hetekben többször is lehetett arról olvasni, hogy újabb településeket vettek be, valamint, hogy megfutamodtak az ukrán katonák. Fontos megjegyezni, hogy ez nem jelentett hatalmas területeket, a War Mapper adatai szerint áprilisban mindössze 86 négyzetkilométert szereztek meg, ami nagyjából Budapest két kerülete, a 16. és 17. területe együttesen.

A térképes ábrán az látható, amint az oroszok az északabbra fekvő Ocseretine térségében gyors áttörést érnek el, majd képesek a megszerzett területeket kiterjeszteni. Jelenleg is ez az ukrajnai háború egyik legaktívabb frontszakasza, az ukránok egyelőre nem tudják megállítani az oroszok lassú területszerzését. A jövőben az újra érkező nyugati fegyverszállítmányok várhatóan képesek lesznek ezen változtatni.