Új uniós bővítési terv a láthatáron

Az Európai Politikai Tanulmányok Központja (CEPS) által kidolgozott új menetrend célja, hogy az Európai Unió keleti bővítésének új irányt szabjon, és megoldást kínáljon a kontinens geopolitikai, irányítási és politikai kihívásaira.

Az Európai Bizottság elé terjesztett javaslat egy új többéves pénzügyi keret (2028-34) keretében kívánja elősegíteni az EU és annak szakpolitikái fejlődését, biztosítva a tagjelölt országok biztonságát és jogállamisági fejlődését. A menetrend három fő pilléren alapul: hiteles uniós biztonsági garanciák, EU-s intézményi és szakpolitikai reformok, valamint egy kiszámítható pénzügyi támogatási rendszer kialakítása. Az első pillér kiemelten kezelné a tagjelölt országok biztonsági és politikai kérdéseit, és erősítené az EU stratégiai autonómiáját. A javaslat szerint létre kell hozni egy Gyors Bevetési Kapacitást (RDC), amely az EU elrettentő katonai erejét jelentené, és 2025-re teljes mértékben működőképesnek kell lennie.

A második pillér a nyugat-balkáni és keleti tagjelölt országokkal, valamint Törökországgal folytatott bővítési tárgyalások előkészítésére vonatkozó reformokat foglal magában. A CEPS szerint szükség van a közös agrárpolitika átalakítására, a Tanácsban az egyhangúságról a minősített többségi szavazásra való áttérésre, és a kohéziós politika reformjára. Magyarország számára különösen fájdalmas lehet a vétójog elvesztése, amely a többségi minősített szavazási rendszer bevezetésével járna.

A harmadik pillér a tagjelölt országok fenntartható fejlődéséhez nyújtana hiteles pénzügyi támogatást, amelyhez egy erős költségvetési feltételrendszerrel és szigorú ellenőrzési mechanizmusokkal ellátott előcsatlakozási támogatási eszközre (IPA IV) lenne szükség. A CEPS javaslata szerint az új menetrend nem engedheti meg a szelektív integrációt, hanem egy átfogó és koherens megközelítést kell alkalmaznia, ahol minden csatlakozni vágyó államra ugyanazok a magas követelmények vonatkoznak.

A bővítésért felelős biztosnak helyet kell kapnia a következő Európai Bizottságban, és az európai szomszédságpolitika maradványait a Nemzetközi Partnerségek Főigazgatóság alá kell vonni. Az új menetrendet a bővítési módszertan további felülvizsgálatához kell kötni, a hivatalos csatlakozási tárgyalásokhoz beillesztett szakaszokkal és számszerűsíthető nyomon követéssel.