Az iskolai AI-oktatás fontossága

A mesterséges intelligencia (AI) korszakának hajnalán az oktatási rendszer céljainak és eszközeinek jelentős újragondolására van szükség, mondta Balogh Petya, a Cápák között angyalbefektetője a Pénzcentrumnak adott interjúban. A sikeres karrierhez ma már nem lexikális tudásra, hanem kreatív és hatékony problémamegoldásra van szükség, amit a magyar iskolák nem tanítanak, ehelyett tiltják az internet, az okos eszközök és az AI iskolai használatát.

Balogh Petya szerint a fiatal, kezdő vállalkozóknak Magyarországon kettős a helyzetük: soha nem volt még ennyire könnyű vállalkozni, hiszen rengeteg tudás és segítség áll rendelkezésre, ugyanakkor a verseny is hatalmas, és nem könnyű felvenni a versenyt a nagyobbakkal. A hazai fiatal vállalkozók körében a legnagyobb probléma az, hogy nem mernek elég nagyot álmodni, kevés előttük a pozitív példakép, ami alacsonyabb ambíciót és bátorságot eredményez.

A közoktatás jelenlegi állapota szerint Balogh Petya nem készít fel a vállalkozói létre vagy az életre. Az első programok, mint az HSUP, egyetemi innovációs programok és inkubátorok lassan alakulnak, de még messze vagyunk attól, hogy ezek jól működjenek. A mesterséges intelligencia korszakában a gyerekeknek digitális világban kell majd boldogulniuk, ahol a tudás minden pillanatban hozzáférhető.

Balogh Petya három dolgot tanítana meg a diákoknak: digitális skilleket, kooperációt és kritikus gondolkodást. Elvárná, hogy a diákok mesterséges intelligenciával oldják meg a feladatokat, csapatban dolgozzanak, és tudják, hogy nem csak egy jó válasz van egy kérdésre.

A mesterséges intelligencia már az életünk része, és aki ebben a világban nem boldogul, az az életben sem fog. A Z-generáció egyre több sikeres fiatal vállalkozóval találkozhat a közösségi médiában, ami elmoshatja a határt a vállalkozó és az influencer között. Balogh Petya szerint szükség van vállalkozó-influenszerekre, akik érthetővé és hozzáférhetővé teszik a vállalkozások világát.

A STRT Holding vezérigazgatójaként Balogh Petya izgalmasnak és építkezősnek látja az elmúlt negyedévet, ahol szinte minden területen sikerrel vették az első akadályokat. A STRT Launchpad program keretében korai szakaszban lévő vállalkozásokat mentorálnak, ahol a legnagyobb kihívás az álmok kicsinysége és az üzleti tudás alacsony szintje.

Balogh Petya szerint a vállalkozástámogatási intézkedések hatását még nehéz megítélni, és a vállalkozók óvatosak, nem a beruházások vannak prioritásban. A vállalkozásindítás mindig nehéz, de aki ebben az időszakban épít, fejleszt és befektet a jövőbe, azok lesznek a következő növekedési ciklus nyertesei.