Vipera-riadó a Mátrában? Cáfolat érkezett!

A közelmúltban terjedt el a hír, hogy a Mátrában vipera támadt kutyákra, és halálos marások történtek, azonban a gyöngyösi Mátra Múzeum főmuzeológusa, Babocsay Gergely cáfolta ezeket az állításokat.

Babocsay Gergely, aki az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztályának is az elnöke, egyértelművé tette, hogy a Mátrában nem él vipera, és az ilyen jellegű hírek nem felelnek meg a valóságnak. A Sokszínű Vidék által is észlelt posztban kijelentette, hogy a Mátrában nem fordulnak elő viperák, és nem történtek viperamarások.

Magyarországon két viperafaj él: a rákosi vipera és a keresztes vipera (Vipera berus). A rákosi vipera főként a Duna-Tisza közén és a Kisalföldön található meg, és mérge általában nem okoz életveszélyt, de orvosi megfigyelést igényel. A keresztes vipera pedig csak bizonyos területeken, mint például Somogyban, Zalában és a Zemplénben él, és mérge erősebb, ritka esetekben életveszélyes lehet. Az utóbbi fajtól származó halálos marás Magyarországon nagyon ritka, és az egyetlen ismert esetben a marást elszenvedő személy tapasztalt kígyószakértő volt.

Az elnök szerint időnként felbukkanó hírek, miszerint valahol viperát láttak, ahol az nem honos, gyakran nem megalapozottak. Az ilyen állításokat általában nem támasztják alá hitelt érdemlő fényképek, és a helyszínen sem előtte, sem utána nem szoktak viperát látni. Babocsay Gergely felhívja a figyelmet arra, hogy az interneten előfordulnak olyan tréfás vagy félrevezető bejegyzések, amelyek hamis információkat tartalmaznak, de ezeket a szakértők gyorsan meg szokták cáfolni.

A Mátrában azonban négy másik kígyófaj él, amelyek közül egyik sem jelent veszélyt az emberre vagy háziállatokra. Ezek közé tartozik az erdei sikló, a rézsikló, a vízisikló és a kockás sikló, amelyek mind ártalmatlanok.