Louis Armstrong legendás budapesti koncertje

1965. június 9-én Louis Armstrong, a XX. század ikonikus alakja, felejthetetlen koncertet adott a Népstadionban, ahol a jazz műfajának királya 80 ezer ember előtt lépett fel, és olyan kapcsolatot teremtett a közönséggel, amelyet egy magyar hetilap csodának nevezett.

Először és utoljára látogatott el a vasfüggöny mögé Louis Armstrong, aki a demokratikus Kelet-Berlinben, Prágában, Belgrádban, Bukarestben és Szófiában is fellépett, mielőtt megérkezett volna Budapestre. A koncertje napra pontosan 13 hónappal követte azt az időszakot, amikor a "Hello Dolly" című dallal az amerikai slágerlisták élére került.

Az 1960-as években Armstrong kétszer is listavezető volt, először az "Hello Dolly", majd a "What a Wonderful World" című számaival. Utóbbi számával Nagy-Britanniában szerezte meg az első helyet, Cliff Richard Eurovízió-fesztiválgyőztes dalát megelőzve.

Armstrong, akit Satchmo néven is ismertek, a jó zenét időtlennek tartotta, és azt mondta, hogy minden percét élvezte annak az öt évtizednek, amit a zenének szentelt.

A Népstadionban a közönség nem léphetett a gyepre, így a stadion 80 ezer férőhelyes kapacitásával teljesen megtelt. A koncert kezdetét eredetileg nyolc órára tervezték, de végül fél kilencre tolódott, és a művész reflektorok fényében lépett a színpadra.

A koncerten Armstrong olyan világhírű dalokat adott elő, mint a "Hello Dolly", "Blueberry Hill", "Mack the Knife", "Georgia on My Mind" és a "Volare", emellett jazzt is játszott az All Stars nevű zenekarával. A zenekar tagjai között olyan neves muzsikusok voltak, mint Billy Kyle, Tyree Green, Eddie Shu, Buddy Catlett és Danny Barcelona, valamint a texasi énekesnő, Jewel Brown.

A Tükör című hetilap szerint Armstrong képes volt kapcsolatot teremteni a 80 ezer hallgatóval, és a koncert alatt olyan csend volt, hogy csak a közönség lélegzete és szívverése hallatszott.

Az Esti Hírlap Armstrongot a legnagyobb népszónoknak nevezte, aki képes volt kifejezni a közönség érzéseit és indulatait. A Népszabadság szerint Armstrong nemcsak hangszállal énekelt, hanem egész lényével, beleértve a lábát, a gyomrát, a máját és a szívét is.

A Magyar Nemzet a koncert utáni közlekedési problémákat emelte ki, amelyeket a Fővárosi Autóbuszüzem forgalomirányítási csoportjának vezetője azzal magyarázott, hogy a koncertet rossz időpontban tartották meg.

Louis Armstrong koncertje olyan hatást gyakorolt a közönségre, hogy mindenki otthon érezte magát.