Orbán után Putyin: Hszi Csin-Ping diplomáciai útja

Egy héttel Viktor Orbán magyar miniszterelnökkel való találkozója után Hszi Csin-Ping kínai elnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel fog találkozni. A Bloomberg információi szerint a kínai és az orosz államfő május közepén, a 15-16. napjai körül tartandó csúcstalálkozón vesz részt, ami Putyin első külföldi útja lesz újabb elnöki ciklusának beiktatása után.

Hszi Csin-Ping öt évvel ezelőtt járt utoljára az Európai Unió területén, és most három országba tesz látogatást: Franciaországba, Szerbiába és Magyarországra. Magyarországra május 8-án érkezik, ami kiemeli az ország jelentőségét az európai kínai jelenlétben.

A kínai elnök európai útja során a kontinens országainak eltérő hozzáállását is megfigyelhetjük az amerikai-kínai világpolitikai töréshez. Szerbia és Magyarország egyértelműen fontos célpontok a kínai diplomáciában, míg Franciaországban Emmanuel Macron elnök a kínai befektetésekkel kapcsolatban mutatkozik nyitottabbnak, különösen Németországhoz képest. Macron emellett az orosz-ukrán konfliktusban is próbálhatja enyhíteni a feszültségeket.

A kínai és az orosz elnök találkozója után Putyin elsősorban a két ország közötti, már tavaly is rekordot döntő kereskedelmi kapcsolatok további erősítésére törekszik.