Fegyverek, drogok és hackerek: mi is tulajdonképpen a Darknet?

A Darknet az internet egy rejtett területe, ahol a hackerek, bűnözők és kábítószer-kereskedők tevékenykednek, de védelmet is nyújthat az üldözötteknek.

A Darknet egy olyan internetes terület, amely nem érhető el a hagyományos keresőmotorokkal, mint például a Google, és csak speciális szoftverek, mint a Tor böngésző segítségével lehet hozzáférni. A Darknet és a Deep Web gyakran összekeveredik, de a Deep Web magában foglal minden olyan tartalmat, amit a keresőmotorok nem indexelnek, míg a Darknet egy speciális hozzáférési szoftvert igényel.

A Darkneten való szörfözés ingyenes, de a kínált szolgáltatások többsége nem az, és a vásárlások során óvatosság ajánlott. A hálózat anonimitást biztosít a felhasználóknak, akik nem azonosíthatók IP-címük alapján, és ez lehetővé teszi szinte minden tiltott termék és szolgáltatás elérését. A bűnözők online webshopokat használnak, ahol a felhasználók és az eladók kölcsönösen értékelhetik egymást.

A Darkneten léteznek fórumok is, ahol a hackerek rosszindulatú kódokról és elrabolt adatokról cserélnek eszmét, valamint zsarolóprogram-csoportok, mint például a LockBit, amelyek valóságos vállalati struktúrákat hoznak létre. A Darknet azonban nem csak a bűnözők számára hasznos, hanem az üldözöttek számára is, akik totalitárius államokban élnek, és szabad véleménynyilvánításra törekednek.

A Darknet használata során előfordulhat, hogy a felhasználó tudtán kívül bűncselekményt követ el, mivel az alapértelmezett beállítások szerint engedélyezett "Relay traffic" funkcióval a számítógépén keresztül továbbítja a Darknet adatforgalmát. A darknetes adatforgalom titkosított, és a látható IP-cím mindig a Tor kilépési csomópontok egyike, ami további anonimitást biztosít, de nem teljes védelmet. A VPN használata további védelmet nyújthat, de még ez sem garantál teljes anonimitást.