Az Apple több mint 374 millió csaló fiókot törölt

Az Apple közzétette a 2023-as adatokat, melyek szerint az év folyamán összesen 374 millió felhasználói fiókot töröltek csalás gyanúja miatt az App Store-ból. A vállalat jelentős erőfeszítéseket tesz a pénzügyi csalások és egyéb visszaélések kiszűrésére az iPhone felhasználók körében.

Az Apple által közzétett információk szerint a törölt fiókok számos csalási formát takarhatnak, a hamis fiókoktól kezdve a valótlan alkalmazásértékeléseken át egészen a pénzügyi csalásokig. A cég 2023-ban több mint 118 ezer fejlesztői fiókot számolt fel, és további 91 ezer csalásgyanús fejlesztőt már a regisztrációs folyamat során kiszűrtek. Ez az előző évekhez képest javulást mutat, hiszen 2023-ban még több mint 428 ezer fejlesztői fiókot szüntetett meg az Apple.

A felhasználói fiókok mellett az Apple 152 millió fióklétrehozást is megakadályozott, melyek többségét automatizált "botok" képviselték, amelyeket csalások elkövetésére használtak, például alkalmazások értékeléseinek manipulálására vagy a keresési rangsorban való előnyhöz juttatására.

Az Apple szerint 2020 és 2023 között összesen 7 milliárd dollár értékben akadályoztak meg csalárd tranzakciókat, ebből 2023-ban 1,8 milliárd dollárnyi csalást hiúsítottak meg.

A vállalat szakemberei a tavalyi év során közel 6,9 millió alkalmazást vizsgáltak meg, és ezek közül 1,7 milliót a szabályok megsértése vagy csalásgyanú miatt nem is engedtek kiadni.

Az EU-ban az idei év lesz az első, amikor a digitális piacokról szóló uniós jogszabály (DMA) értelmében az App Store-on kívül is lehetőség nyílik alkalmazások beszerzésére. Bár a külső alkalmazásboltoknak jóváhagyási folyamaton kell átesniük az Apple-nél, az egyes alkalmazásokra ez nem vonatkozik, ami a jövőben esetlegesen növelheti a kártékony alkalmazások számát az iPhone-okon.