Elhunyt Zsakó László

67 éves korában elhunyt Zsakó László, az ELTE Informatikai Kar Média- és Oktatásinformatika Tanszékének nyugalmazott egyetemi docense, aki jelentős szerepet játszott a hazai informatika tanárképzés kialakításában és fejlesztésében.

Zsakó László a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Tehetséggondozási Szakosztályának is vezetője volt. Az általa irányított csoport és későbbi tanszék volt felelős a magyarországi számítástechnika tanárképzés alapjainak megteremtéséért.

A hazai informatikai oktatásban betöltött szerepe mellett két jelentős tanári konferencia, az INFO ÉRA és az INFODIDACT kezdeményezője és szervezője is volt. Ezek a konferenciák évente adnak otthont a tehetséggondozás területén dolgozó szaktanárok számára. Emellett ő volt a DIDMATTECH nemzetközi konferencia szervezője is.

Zsakó László és munkatársai az 1990-es évek közepétől jelentős súllyal vettek részt a közoktatást érintő tervek, képzési rendszerek és vizsgák megalkotásában. Kezük nyomát viselte a Nemzeti Alaptanterv, Informatika Kerettanterv, Informatika érettségi, az Országos Képzési Jegyzék informatikai szakmái, az ECDL vizsgarendszere.

Zsakó László 1985 óta volt az általános és középiskolás diákok számára rendezett legnagyobb programozási versenyek kitalálója és szervezője. Ezek a versenyek egy nemzetközi versenyrendszer részét képezik, amely a legkisebbek LOGO versenyével kezdődik, és a Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Tanulmányi Verseny programozási kategóriájával folytatódik a felsősök és középiskolások számára.

Továbbá 2008 óta ő szervezte az egyetemisták számára megrendezett programozási versenyt, amely a nemzetközi egyetemi versenyek alapját képezi. Zsakó László emlékét és munkásságát a magyar informatikai oktatás területén továbbra is nagyra értékelik.

Az ELTE IK Informatikai Doktori Iskolája Szakmódszertani Programjának vezetőjeként elkötelezetten dolgozott az informatika tanításával és az informatika más tantárgyakban való felhasználásával kapcsolatos kutatásokban is. Több PhD hallgatót segített az informatikai szakmódszertani és didaktikai témákban való kutatásban. Számos cikke és publikációja jelent meg a hazai és a nemzetközi szakirodalomban.

Különös gondossággal építette a Neumann Tehetséggondozó szakkörök programját: a megyei szintű szakkörökhöz szakirodalommal, szakköri foglalkozási anyagokkal segítette a kollégákat és a diákokat, míg az országos nyílt szakkörökön rendszeresen tartott előadásokat. A versenyprogramozásban kitűnő diákok számára szervezte az olimpiai válogatóversenyt, évtizedeken át vett részt a Közép-Európai Informatikai Diákolimpiára (CEOI) és a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiára (IOI) kiválogatott magyar csapat felkészítésében.

Az eddigi négy, Magyarországon rendezett CEOI versenybizottsági elnökeként tevékeny szerepet vállalt a nemzetközi versenyek szervezésében is. Szervezője volt a Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Verseny és az OKTV alkalmazói kategóriájának, feladatkitűzője az Izsák Imre Gyula Komplex Természettudományi Verseny programozás részének és minden évben részt vett a Neumann János Nemzetközi Programtermék Verseny zsűrijében is.

A Neumann János Tehetséggondozó Kör létrehozásával és működtetésével a középiskolai versenyeken kitűnő diákok számára az egyetemen további tehetséggondozó lehetőségeket teremtett meg. Zsakó László óriási energiával, fáradhatatlanul és végtelen szerénységgel építette fel az informatikai tanárképzés és tehetséggondozás hatalmas, összetett rendszerét, amelynek hatása országos szintű. Munkássága volt talán a legjelentősebb tényező abban, hogy az ELTE az informatikai tanárképzés legjelentősebb intézményévé vált. Utódai tovább viszik szakmai örökségét, munkatársai megőrzik emlékét.