Boeing űrkapszula indítása ismét elhalasztva technikai problémák miatt

Technikai problémák miatt újabb elhalasztásra került a Boeing első, embert szállító űrkapszulájának indítása, amelyet a NASA közölt.

Az űrkapszula, amelynek eredeti indítási dátuma május 6-ra volt tervezve, most legkorábban május 25-én indulhat útnak a kaliforniai Cape Canaveralból, Butch Wilmore és Suni Williams űrhajósokkal a fedélzeten.

A Boeing cég Starliner űrszondájának szervizmoduljában a hét elején kis mértékű héliumszivárgást észleltek a szakértők. Szerdán egy nyomásteszt során kiderült, hogy a szivárgás nem jelentene kockázatot a repülés során, ennek ellenére a tudósok úgy határoztak, hogy biztonsági okokból elhalasztják a rakétaindítást.

A Starliner célja, hogy űrhajósokat szállítson a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), ezzel alternatívát nyújtva Elon Musk SpaceX vállalkozásának Crew Dragon kapszulájához. A SpaceX már 2020 óta végzi az űrrepüléseket az ISS-re, megszakítva ezzel az orosz rakétákhoz való közel egy évtizedes függőséget.

Május 6-án mindössze két órával a tervezett start előtt halasztották el az űrrepülést egy oxigénszelep potenciális problémája miatt, amikor a két asztronauta már a Starliner fedélzetén tartózkodott.

A Starliner Atlas V és Falcon-9 rakétákkal is fellőhető, és elsődleges feladata az lesz, hogy biztosítsa az űrhajósok eljutását az ISS-re. Az amerikai űrrepülők kivezetése után részben az űrügynökség és Elon Musk Space X cége biztosítja ezt a feladatot. Az orosz-amerikai együttműködést az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború és az arra adott nyugati szankciók sem állították le, egy megállapodás keretében kölcsönösen helyet adnak egymás űrhajósainak saját hajóikban.

A Boeing Starlinerje azonban nem része ennek az együttműködésnek, és a most május 25-re halasztott kilövéskor két űrhajós, Butch Wilmore és Suni Williams indul útnak. A Starliner hosszabb távon 7 embert is képes lesz szállítani, de az utazásokat jellemzően öt fősre tervezik a Föld felett 300 kilométerre keringő űrállomáshoz.

A kilövés elhalasztása gyakori esemény, az időjárás és a technikai okok bármikor közbeszólhatnak. Ezúttal a szakértők által felfedezett kis mértékű héliumszivárgás miatt döntöttek az elhalasztás mellett.