A nap legfontosabb hírei – 2024. május 03.

A mai nap hírei között szerepel Ujhelyi István megjegyzése, egy 93 éves túlélő története, Spanyolország miniszterelnökének politikai helyzete, egy rövid életű jelöltség, Kulka János elismerése, Udvaros Dorottya színházi tagsága és Orbán Viktor uniós tagsággal kapcsolatos nyilatkozata.

Ujhelyi István felvetette a kérdést, hogy miért ne lehetnének értelmes javaslatai egy fideszes politikusnak. Egy 93 éves magyar-olasz írónő, akit még Ferenc pápa is meglátogatott, és akit „Signora Auschwitz”-ként ismernek, arra kérte az embereket, hogy ha túlélik, meséljék el helyette is a történetét. Pedro Sánchez, Spanyolország miniszterelnöke, aki korunk egyik legnagyobb politikai szerencsejátékosaként van emlegetve, hivatalban marad.

Magyar Péter embere, a VII. kerületi polgármester-jelölt, mindössze egy napig bírta a pozícióját, mielőtt visszavonták a jelölését. Kulka Jánost választották meg a Nemzet Színészének, ami jelentős elismerés a színész számára. A Nemzeti Színház megerősítette, hogy Udvaros Dorottya továbbra is a társulat tagja marad. Végül Orbán Viktor miniszterelnök is szóba került, aki az uniós tagságtól kapott előnyökről nyilatkozott.