A Tisza Párt és a magyar érdekek Brüsszelben

A magyar politikai életben zajló változások és a Tisza Párt megjelenése új kérdéseket vetnek fel az európai parlamenti képviseletünkkel kapcsolatban. A Fidesz-kormány uniós politikája és a Magyar Péter-jelenség hatása a belpolitikára és az EP-választásokra is reflektorfénybe kerül.

A magyar belpolitikai keretek látványos elporladását és a Magyar Péter-jelenség hömpölygését figyelemmel kísérve felmerül a kérdés, hogy a Tisza Párt képviselői vajon kinek az érdekeit fogják szolgálni Brüsszelben. A Fidesz-kormány uniós csatlakozásunk huszadik évfordulójának megünneplésében mutatott pitiánersége és Orbán Viktor európai közösséggel szembeni ellenséges magatartása is jelzi a kormányzati politika problémáit. A Fidesz által hirdetett "brüsszeli háborúpárti elit" elleni harc és a "békepártiak" küldése az Unióba kérdéseket vet fel az európai politikai stratégiájukkal kapcsolatban.

A Fidesz európai politikája a valósághajlításra és uszításra épül, miközben a jogállam helyreállításának hiányában az uniós pénzek jelentős része befagyasztva marad. A Tisza Párt EP-képviselőjelöltjei közül még nem tudjuk, hányan jutnak mandátumhoz, de a felmérések szerint 3-4 személy biztosan bejut, ha a választásokat most tartanák. A Tisza-párti képviselők európai politikája és az Európai Néppárt frakciójához való csatlakozásuk is fontos kérdéseket vet fel.

Magyar Péter eddig keveset beszélt az Európa-politikájáról, de álláspontja szerint Európa akkor erős, ha a tagállamok erősebbek lesznek. Az egészségügyi integráció és a jogállamisági állásfoglalások finomhangolása is a magyar érdekek képviseletének fontos elemei lehetnek. A Tisza Párt és a Magyar Péter-jelenség hatása a belpolitikai viszonyokra és a NER rendszerére még nem teljesen világos, de a változás elkerülhetetlennek tűnik. Magyar Péter szerint a Fidesz és a DK közösen fog kormányozni Budapesten a június 9-ei választások után, mivel egyiküknek sem lesz többsége a Tisza Párt nélkül. Úgy véli, a Fidesz a hatalmát és a lopott vagyonát akarja megőrizni, és csak az „új alternatívával” lehet szétverni a NER-t. A jogállamisági problémákra utalva úgy gondolja, hogy az ellenzéknek nem Brüsszeltől kellene várnia a megoldást.

A Tisza Párt budapesti polgármesterjelöltjeinek listája véglegessé vált, és négy kerületben indítanak jelölteket a közelgő helyhatósági választásokon. A jelöltek között van közösségszervező, közgazdász, filmes és vendéglátóipari szakember is. A párt kettő jelöltet ellenzéki, kettőt pedig fideszes vezetésű kerületben indít, ami korábbi kritikákra adott válasz lehet, miszerint csak ellenzéki vezetésű kerületekben terveztek indulni. A DK petíciót indított, hogy ne veszélyeztessék a sikeres ellenzéki polgármesterek újraválasztását.

A közelmúltban Dobrev Klára és Magyar Péter között vita bontakozott ki a Facebookon arról, hogy hol kellene megrendezni az EP-listavezetők választási vitáját. Dobrev Klára, a DK listavezetője, több csatorna, köztük az ATV meghívását is elfogadta, és hajlandó lenne hármasban vitázni Deutsch Tamással és Magyar Péterrel. Magyar Péter viszont továbbra is a köztévét tartaná megfelelő helyszínnek, amire Dobrev úgy reagált, hogy nem kellene Rogán Antaltól függővé tenni a vitát, és felkérte Magyar Pétert, hogy gondolja át a döntését. Dobrev Klára arra is kérte Magyar Pétert, hogy fogadja el a Partizán vitafelkérését, mivel Deutsch Tamás nem tervez részt venni a köztévé vitáján, de hajlandó lenne vitázni Magyar Péterrel és Dobrevvel, ha már Orbán és Gyurcsány nem akarnak leülni vele.

A szerző az Európai Parlament leköszönő képviselője, az Esély Közösség alapítója.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját.