A temetések ára is az egekbe szökött Magyarországon

Európai összehasonlításban a magyarországi temetések árának alakulása nem halad jó irányba, a gyászt sem lehet olcsón megúszni.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, 2024 márciusából származó adatai szerint a hamvasztásos temetés átlagosan 314 420 forintba került, míg az egyéni igényes, koporsós végső tiszteletadás ára 434 ezer forint felett jár. Ez egyáltalán nem jelentéktelen összeg, és a Gazdasági Versenyhivatal 2023-ban vizsgálódott is az ügyben, konzultációs sorozatot indítva a temetkezési ágazat képviselőivel, miután Magyarországon sokkolóan megdrágultak a temetkezés költségei. Ha ezt 2020 januárjához viszonyítjuk, akkor egyértelműen látszik, hogy az árak megdöbbentően emelkedtek – írja az mfor.hu.

A drágulás mindkét kategóriánál egyértelmű és szembeötlő, hiszen a nem hamvasztásos, egyedi igényes temetések esetében négy év alatt az árak 71 százalékkal nőttek, míg az olcsóbb szertartások 73 százalékkal drágultak meg.

Az amerikai Newsweek beszámolója szerint az Egyesült Államokban is jelentős drágulás történt a területen, ahol a koporsókért 2-3 ezer dolláros (800 ezer-1 millió forint) összeget kellett kifizetnie a gyászolóknak. Érdekesség, hogy az amerikai szinthez viszonyítva a magyar koporsók olcsóbbak.

Ebben is elsők vagyunk, hátulról

Az Eurostat harmonizált fogyasztóiár-indexének részét képezi a 'temetési szolgáltatások' fül is, ahol a közös statisztikai hivatal nem tart nyilván két kategóriát, mint ahogy azt a KSH teszi.

A hazai áremelkedés messze lekörözte a régiós országokban tapasztalható szintet, a drágulás csúcsát 2023 júniusa jelentette, ekkor a temetési szolgáltatások ára itthon 24,5 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában mért.

Ha a 2024 márciusában tapasztalt 15,5 százalékos magyarországi árnövekedést az Európai Unió tagállamai közül hazánkban helyezzük kontextusba, még inkább árulkodó: Magyarország megszerezte az első helyet a leginkább dráguló temetési szolgáltatások kategóriájában.