Somos András visszatérhet az ATV képernyőjére ősszel

Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója a Media1-nek adott interjúban elmondta, hogy Somos András először vendégként térhet vissza a csatornára, és nem zárkóznak el attól, hogy ősszel már rendszeresen is látható legyen.

Somos András február 21-én szüneteltette televíziós munkáját, miután egy élő adásban kijelentette, hogy Kaleta Gábor nem pedofil, amiért az ATV fegyelmi eljárást indított ellene, és ideiglenesen felfüggesztették a műsorvezetői teendőitől. Somos a távozását követően úgy fogalmazott, hogy a történtek nem tükrözik valódi gondolatait és az áldozatvédelem iránti elköpteettségét. A távozást megelőzte egy, a Telexen előző nap megjelent újságcikk, mely azzal foglalkozott, hogy a Start című műsor élő adásában Márki-Zay Péter ezzel ellentétes állítását pontosítandó az ügyvédként is tevékenykedő Somos kijelentette, hogy Kaleta Gábor perui nagykövet nem pedofil, nem pedofíliáért ítélték el, hanem gyermek-pornográf tartalmak birtoklásáért.

Az ATV vezetője szerint Somos egyre többet fog feltűnni a csatorna műsoraiban és a Spirit FM-en is vendégként. A végleges visszatérés előtt azonban a csatorna egy kutatást tervez, amelyben felmérik a nézők véleményét is ezzel kapcsolatban.

Somos András a Media1-nek nyilatkozva elmondta, hogy saját döntése volt a távozás, és felelősséget érez a történtekért. Mint jogász és újságíró, fontosnak tartotta, hogy helyesbítse Márki-Zay Péter Kaletával kapcsolatos, jogilag téves állítását, de elismerte, hogy nem vette figyelembe, hogy a köznyelvben másképp használják a pedofília kifejezést.

A Média1 friss műsorában Somos az előzmények kapcsán arról is beszélt, távozása után a nézők egy része azt követelte, hogy térjen vissza a képernyőre – petíció indult mellette, amit nagyon sokan támogattak és rengeteg hozzászólás is érkezett. A körülötte kibontakozott szimpátiakampányt érintve az ATV vezérigazgatóját is megkérdezték, mennyire érezte meg az ATV az egyik legismertebb arcuk elvesztését, ez kihatott-e a nézettségre.

Németh S. Szilárd azt mondta, nagyon hiányzik nekik emberileg Somos és nagyra becsüli azt, hogy Somos olyan férfi, akik vállalja a felelősséget azért, ha valamit hibázik, ez pedig nagyon szimpatikus tulajdonsága. A vezérigazgató ezután azzal folytatta, hogy az ATV nézettsége szerencsére kifejezetten jól alakul mostanában, hiszen egy új politikai szereplő jelent meg a közéletben és a nézők nagyon kíváncsiak arra, hogy az ATV szakértő vendégei mit mondanak róla, ez pedig nagyon kedvező irányba repítette a nézettséget.

Ugyanakkor az ATV azt szeretné – tette hozzá vezérigazgató –, ha Somos nem szakadna ki az ATV közösségéből, ezért egyre többször szerepel majd az ATV műsoraiban és a Spirit FM-en is meghívott vendégként. Németh S. Szilárd azt sem tartotta teljesen kizártnak, hogy Somos esetleg később nem csak vendégként is visszatérhet majd a képernyőre, lehetséges, hogy már az ősszel. Az ATV hamarosan egy kutatást is készíttet, amiben ezt is érinteni fogják.