Raiffeisen Bank: Stabil nyereség és orosz piaci kihívások

Az első negyedévben a Raiffeisen Bank International (RBI) 664 millió eurós konszolidált nyereséget ért el, ami szinte megegyezik az egy évvel korábbi eredménnyel, a kockázati költségek jelentős, több mint 90%-os csökkenése mellett. Az orosz tevékenység továbbra is jelentős részt képvisel a nyereségben, 326 millió euróval, míg a magyarországi működés 54 millió eurót tett ki.

A bank nettó kamatbevételei Közép- és Délkelet-Európában tapasztalható növekedésnek köszönhetően 70 millió euróval nőttek, így elérve az 1 455 millió eurót. Ezen belül a szlovák piac kiemelkedő, +25 millió eurós növekedést produkált, amit elsősorban az ügyfélhitelekből származó kamatlábak emelkedése és a jegybanknál elhelyezett betétek magasabb hozama indokol. Ezzel szemben a nettó díj- és jutalékbevételek 297 millió euróval csökkentek, 669 millió euróra, amit főleg az orosz piac 287 millió eurós visszaesése okozott.

A bank kockázati költségei jelentősen mérséklődtek, a pénzügyi eszközök értékvesztése 25 millió euróra csökkent az egy évvel korábbi 301 millió euróról. A nemteljesítő hitelek (stage3) esetében viszont a nettó értékvesztés 92 millió euróra nőtt, ami az előző év azonos időszakában mért 63 millió eurót haladja meg, ebből 66 millió eurót a vállalati ügyfelek felé fennálló követelésekre számolt el a bank, főként az oroszországi tevékenység kapcsán.

A bankcsoport CET1 tőkearánya 17,3 százalékot ért el március végén, azonban az orosz leánybank dekoszolidálásával ez 14,6 százalékra csökkenne, ami még mindig jelentősen meghaladja a szabályozói követelményeket. Az ügyfélhitelállomány 5%-kal, az ügyfélbetétállomány pedig 3%-kal, összesen 4,9 milliárd euróval csökkent egy év alatt, amit nagy részben az orosz leánybank 2,3 milliárd eurós hitelállomány-csökkenése magyaráz.

Az RBI az Európai Központi Bank (EKB) elvárásainak megfelelően az orosz és a fehérorosz piacok nélküli előrejelzéseket is közzétette. Ezek szerint 2024-ben a bankcsoport nettó kamatbevétele várhatóan 4,0 milliárd euró, a nettó díj- és jutalékbevétel pedig 1,8 milliárd euró körül alakul. A bankcsoport ügyfélhiteleinek 3-4 százalékos növekedésére számítanak, a költség/bevétel arány pedig 52% körül várható. A kockázati költségek aránya 50 bázispont körüli lesz, a sajáttőke-arányos megtérülés pedig 2024-ben várhatóan 10 százalék körül alakul, év végére pedig 14,6 százalék körüli CET1 tőkearányt várnak. Az osztalékra vonatkozó döntések a csoport tőkehelyzetén alapulnak majd, Oroszország figyelembevétele nélkül.

Johan Strobl vezérigazgató szerint az RBI jól kezdte a 2024-es pénzügyi évet, a jövedelem alakulása összhangban van a várakozásaikkal, és a kockázati költségek csökkenése különösen örvendetes. A bank továbbá tájékoztatást adott a Strabag-deal kapcsán folytatott alapos kockázatelemzésről, amely az orosz banki kitettség leépítését célozza.