Ukrajna háborús helyzete és az amerikai segítség

Az Egyesült Államok Kongresszusa által elfogadott új segélycsomag ellenére Ukrajna nem tudja megfordítani a háború menetét, és fennáll a veszélye, hogy bizonyos területek Oroszország kezén maradnak.

Az amerikai kongresszus tizenhat hónapon át tartó tétlensége miatt az ukrán erők kifogytak a lőszerekből, és csak egy újabb patthelyzet reményében harcolnak a frontvonalakon. Az Egyesült Államok végül elfogadott egy újabb pénzügyi és katonai segélycsomagot, amelynek köszönhetően Ukrajna Patriot légvédelmi lőszereket, tüzérségi lövedékeket, drónokat, drónelleni fegyvereket és vadászgépekről kilőhető rakétákat szerezhet be. Ez a segélycsomag a legnagyobb, amit Kijev a háború kitörése óta kapott, és az Egyesült Államok ezenfelül egy új, nagy hatótávolságú rakétarendszert is szállított Ukrajnának.

Az új segélycsomag egyik eleme lehetővé teszi az USA számára, hogy lefoglalja az országban befagyasztott orosz állami vagyont, és azt Ukrajna megsegítésére fordítsa. Joe Biden amerikai elnök azonban csak akkor kívánja ezt megtenni, ha az amerikai szövetségesek is támogatják a tervet. Ha megállapodás születik, további 5 milliárd dollárt biztosíthatnak Ukrajnának az orosz jegybanki eszközökből, míg az Európai Unió már most elkülönítette az Európában befagyasztott orosz jegybanki eszközökből származó nyereséget, amelyből Ukrajna évente további 3 milliárd eurót kaphatna.

Az ukrán erők lőszerhiánya miatt az orosz erők az elmúlt négy hónapban több mint 135 négyzetmérföldnyi területet foglaltak el, és a félelem fennáll, hogy Oroszország egy nyári offenzívával további területeket szerezhet meg. Az amerikai segélycsomag növelésével azonban Ukrajna stabilizálhatja védelmi pozícióját 2025-ig, de ez nem fogja lehetővé tenni, hogy újra támadásba lendüljenek.

Ukrajna egy másik problémával is szembenéz: nincs elegendő számú katonája. A katonai mozgósítás korhatárát 27-ről 25 évre csökkentették, és a katonai szolgálat alóli felmentésekre vonatkozó lehetőségek számát is csökkentették. Az új egységek hatékony kiképzése és gyors bevetése kulcsfontosságú lehet.

Valószínűleg ez az utolsó amerikai segélycsomag, amelyre Ukrajna a novemberi elnökválasztásig számíthat. Ha Donald Trump győz, Ukrajna nem számíthat amerikai segítségre, és még ha Biden nyer is, az amerikai közvélemény hajlandósága a jövőbeni segélycsomagok nyújtására korlátozott lehet. Az amerikai segélycsomag biztosítja, hogy Ukrajna 2024 végéig kitarthasson, de nem valószínű, hogy ez segít abban, hogy elkerülje területe egy részének elvesztését.

Ian Bremmer politológus, az Eurasia Group és a GZERO Media alapítója és elnöke, valamint az ENSZ mesterséges intelligenciával foglalkozó magas szintű tanácsadó testületének végrehajtó bizottságának tagja. Jelenleg a Columbia Egyetemen oktat.