Covid-vakcina: Politikai megosztottság és emberi önhittség

Az Egyesült Államokban a koronavírus járvány során a politikai hovatartozás és az emberi önhittség is meghatározó tényezővé vált az oltásokkal kapcsolatos hozzáállásban. Egyes szakértők szerint a Covid-19 elleni vakcina elutasítása pusztító következményekkel járhat.

Az influenza járványhoz képest kétszer annyi ember halt meg a koronavírus következtében az Egyesült Államokban 2023 első felében, összesen 42.670 halálesetről van szó. Ennek ellenére az emberek csupán 22 százaléka kapott Covid emlékeztető oltást, míg az influenza elleni vakcinát 47 százalékuk vette fel.

A politikai beállítottság szintén befolyásolja az oltásokkal szembeni hozzáállást. Egy 2023 augusztusi tanulmány szerint statisztikailag szignifikáns kapcsolat van a republikánusok támogatóinak százalékos aránya és az oltással szembeni kétkedés között.

Cameron R. Wolfe professzor, a Duke Egyetem Orvostudományi Karának fertőző betegségek specialistája szerint az önhittség is közrejátszik abban, hogy sok fiatal és középkorú felnőtt nem veszi elég komolyan a halálozási számokat, mivel ők csak enyhe Covid fertőzést tapasztaltak.

Ziyad Al-Aly, Covid-szakértő és a Saint Louis Health Care System kutatási és fejlesztési vezetője hozzátette, hogy a koronavírus-járvány pusztító élménye ellenére az emberek hajlamosak elfelejteni a veszélyeket. Al-Aly szerint a vakcina szerepe nem a Covid teljes megelőzése, hanem a kórházi kezelés és a halálozás valószínűségének csökkentése, hasonlóan az influenza elleni oltáshoz. A vakcina a súlyos betegségek és a hosszú-covid kockázatát is csökkenti, amelyre jelenleg nincs gyógymód, és ami már több ezer amerikai halálesetet okozott. Al-Aly hangsúlyozza, hogy bár minden oltásnál előfordulnak kockázatok, a koronavírus vakcinák biztonsági profillal rendelkeznek, amely jobb, mint szinte bármelyik másik oltásé.