Újabb három városban állomásozhatnak mentőmotorosok

Az MKIF Zrt. és az Országos Mentőszolgálat tovább erősítette együttműködését, és motorosmentő szolgálatot indít három városban.

Az MKIF Zrt. bejelentette, hogy a most aláírt megállapodás értelmében Gödöllőn, Martonvásáron és Bicskén állomásozhatnak motoros mentők a májusi kezdettel október végéig. A társaság Facebook-oldalán keresztül osztotta meg ezt az információt.

A motoros mentők számára az MKIF Zrt. orvosi- és pihenőszobát, valamint garázst biztosít. A mentőmotorosok nem csupán a gyorsforgalmi hálózaton közlekedőknek nyújtanak majd segítséget, hanem a környező településeken élőknek is. Az új motoros-mentő egységek felszereltsége megegyezik egy rohamkocsiéval, és szakképzett orvos vagy mentőtiszt ül rajta.

A közlemény kiemeli, hogy a motoros mentők a forgalmi helyzet és dugók ellenére is percek alatt a helyszínre érhetnek, ami kritikus jelentőségű lehet, hiszen a gyorsaság életet menthet. Átlagosan 8-10 perccel hamarabb érkeznek meg a helyszínre, mint a mentőkocsik, így sokkal hamarabb tudják elkezdeni az életveszélyes sérültek ellátását.

Dr. Lausch Patric, az amerikai származású mentőorvos, aki volt Kaliforniában tűzoltó, 2006 óta pedig mentőorvosként dolgozik, és felváltva tevékenykedett az Egyesült Államokban, valamint Magyarországon, de évekkel ezelőtt végleg Magyarországra költözött, elmondta: „Minden sérülés nem életveszélyesként indul, de az időtényező teszi azzá, szóval minél hamarabb kezdjük meg az ellátást, annál jobb lesz a felépülés után az életminőség”.

A motoros mentők nem csak a gyorsforgalmi utak mentén, hanem a városi környezetben is segítenek, például a fóti Auchanban is többször részt vettek mentésekben. Dr. Lausch Patric hozzátette: „Amerikában és máshol is a mentő csak stabilizál és bevisz a kórházba, itt ellátni is van lehetőségünk a betegeket”.