Repkedtek a tízmilliók a Virág Judit Galéria aukcióján

Kondor Béla négy évtizede nem látott képe 85 millióért kelt el a Virág Judit Galéria árverésén, amelyen Keserü Ilona festményéért 50 millióért fizettek.

A Virág Judit Galéria 75. tavaszi aukcióján három órán át tartó licitharc folyt, melynek során Gábor Jenő egyik főműve is kalapács alá került, 80 millió forintért talált gazdára. A legnagyobb figyelmet Kondor Béla Két fej (Modell eresztés) című ikonikus festménye kapta, amely negyven év után jelent meg újra a piacon, és 85 millió forintért cserélt tulajdonost.

Kondor Béla alkotása, amely 1958-ban készült, a teljes „kondori” eszköz- és szimbólumtárat mutatja be egy ragyogó arany háttér előtt. Gábor Jenő Július 14. Párizsban című monumentális festménye, amely az art deco egyik mesterműveként számon tartott, egy utcabált ábrázol, ahol a párizsiak a forradalom napját ünneplik. A huszas évek végén készült mű 80 millió forintért talált új gazdára.

Keserü Ilona Idézetek Kornissnak című műve, amelyet egykori tanára, Korniss Dezső tiszteletére alkotott, minden magyar rekordot megdöntött, és 50 millió forintért kelt el. Bak Imre korai, Figura című nagyméretű képe 20 millió forintért cserélt gazdát.

Rozsa Endre Sors című festménye, amely Franciaországból került haza és korábban a Műcsarnokban és a Magyar Nemzeti Galériában is szerepelt, 15 millió forintért talált új tulajdonost.

Az este egyik különlegessége Fredric Karoly műve volt, aki New Yorkban élt, és aki barátságot ápolt Pablo Picassoval. Karoly életművének nagy része az Egyesült Államokban található, és a Lundi című festményét 6,5 millió forintért ütötte le az árverésvezető.

A tavaszi aukciós szezonban azonban új rekordok születtek a Kieselbach Galéria árverésén, ahol Vaszary János Parkban című festménye 150 millió forintért kelt el, ami hatalmas idényrekordot jelent a hazai műtárgypiacon. A Budapest Marriott Hotelben tartott eseményen a muzeális kvalitású fő művek kiemelkedően magas áron találtak gazdára, és a gyűjtők heves licitharcokat vívtak a különösen fontos alkotásokért.

A Kieselbach Galéria árverésén más festők művei is kelendők voltak, többek között Munkácsy Mihály, Pekáry István, Korda Vince és Szőnyi István alkotásai is magas áron kelt el, új életműrekordokat állítva be. A tavaszi árverési szezon legsikeresebb aukciója után megállapítható, hogy a muzeális jelentőségű remekművek és a közkedvelt motívumok iránti érdeklődés nem csökken a hazai műtárgypiacon.