Albert Einstein gravitációs elméletének új megerősítése

Az Oxfordi Egyetem kutatócsoportja röntgenadatok segítségével igazolta Albert Einstein egyik alapvető előrejelzését a gravitációval kapcsolatban. A The Independent cikke szerint a tudósok a fekete lyukak körüli gravitáció legerősebb formáját vizsgálták meg, amely Einstein elmélete szerint a részecskék gyors zuhanását eredményezi a fekete lyuk felé.

Einstein szerint a fekete lyukak közelében a részecskék nem képesek stabil körpályán mozogni, hanem közel fénysebességgel zuhannak az objektum felé, ami a zuhanási régió elnevezést kapta.

Dr. Andrew Mummery, az Oxfordi Egyetem csapatának tagja elmondta, hogy bár Einstein megjósolta a végső esemény létezését, ez az első alkalom, hogy sikerült azt kimutatni. A felfedezés lehetőséget nyújt arra, hogy a kutatók megvizsgálják a fekete lyukak körüli végső régiót.

Mummery hozzátette, hogy a gravitációs erő teljes megértéséhez elengedhetetlen a zuhanási régió vizsgálata.

Az oxfordi szakértők az elmúlt években fejlesztett modellek alapján, röntgenteleszkópok és a nemzetközi űrállomás adatainak felhasználásával erősítették meg az észlelést.

Mummery kiemelte, hogy egy másik oxfordi kutatócsoport a tervek szerint még ebben az évben közelebb kerülhet a nagyobb, távolabbi fekete lyukak tanulmányozásához. A kutató szerint izgalmas, hogy a galaxisban számos fekete lyuk található, és most már rendelkeznek egy új, hatékony technikával, amelyet a legerősebb ismert gravitációs mezők vizsgálatára használhatnak.

A The Independent egy másik cikkében arról számolt be, hogy egy friss tanulmányban olyan ritka eseteket vizsgálnak, amikor egy ember agyában az Alzheimer-kór jelei mutatkoznak, élete során mégsem tapasztalja meg a betegség klinikai tüneteit. A kutatás segíthet annak megértésében, hogy miként képesek egyesek 90 vagy akár 100 éves kort is megélni jó egészségben. A holland adatbázis elemzése során több mint 5000 agydonor mintáihoz jutottak hozzá, és megállapították, hogy vannak olyan személyek, akiknek agyában lezajlanak az Alzheimer-kór folyamatai, tüneteket viszont nem produkálnak. A genetika és az életmód is fontos szerepet játszik az ellenállóság kialakulásában, de a pontos mechanizmusok még nem ismertek. A kutatók abban bíznak, hogy megtalálhatják az ellenállóság molekuláris alapjait, ami elősegítheti a gyógyszerfejlesztést.