Lázár János: "Pénzem kevés van"

Lázár János építési és közlekedési miniszter és Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje megvitatták a budapesti ügyeket, és egy videó is napvilágot látott az egyeztetésről.

Április végén került sor az egyeztetésre Lázár János építési és közlekedési miniszter és Szentkirályi Alexandra között, ahol a budapesti közlekedési dolgozók juttatásairól esett szó. Szentkirályi Alexandra április 30-án bejelentette, hogy megállapodtak a BKV–BKK 15 ezer dolgozójának kedvezményes vállalati országbérletben való részesedéséről. Azonban Karácsony Gergely, a jelenlegi főpolgármester, csütörtökön a Facebookon jelezte, hogy erről a főváros már februárban megállapodott a kormánnyal, és a megállapodás nyilvánosan elérhető a budapest.hu oldalon.

Május 1-jén a Városligetben folytatódott a találkozó, ahol Szentkirályi Alexandra kifejtette, hogy egyetértésben vannak Lázár Jánossal abban, hogy együttműködésük eredményeként a budapestiek lehetnek a kormány és a főváros együttműködésének nyertesei. Karácsony Gergely hozzátette, hogy örül, hogy Szentkirályival egyetértenek a fővárosi közlekedésben dolgozó kollégák elismerésének szükségességében, és ha Szentkirályi Alexandra ígérete hozzájárul a megállapodás törvényi érvénybe léptetéséhez, akkor neki az is megfelel.

A megbeszélésről készült videón Lázár János egy érdekes megjegyzést tett: "Pénzem kevés van. Úgy látom, hogy te képes leszel elszedni tőlem, amim van" – mondta, amire Szentkirályi Alexandra azt válaszolta, hogy boldog lenne, ha ezt megtehetné a budapestiek érdekében. Lázár János továbbá kiemelte, hogy a fővárosnak határozott vezetésre van szüksége, és Szentkirályi Alexandrát olyan személynek látja, aki erre képes. Az építési és közlekedési miniszter szerint a főpolgármester-jelölt ellenfelei olyan férfiak, akik vidéken nem boldogulnának, és egy talpraesett nőre van szükség a rend betartatásához. Karácsony Gergely hangsúlyozta, hogy a Budapestet mozgásban tartó dolgozók megbecsülése nem csak a kampány idején fontos, ezért kötött átfogó megállapodást a szakszervezetekkel a bérnövelő politika folytatására.

A tömegközlekedési jegy- és bérletrendszer március elejétől érvényes változásai lehetővé teszik, hogy a Budapest-bérletet a főváros egész területén a BKK mellett a MÁV, a Volán és a HÉV járatain is használhassák, a Pest vármegyebérletet és az országbérletet pedig elfogadják a BKK járművein is.