Dejan Sztankovics távozik a Ferencvárostól

A Ferencváros labdarúgócsapatának vezetőedzője, Dejan Sztankovics, a szerződése lejárta előtt távozik a klubtól, és a Szpartak Moszkvához igazol.

Csütörtökön vált ismertté, hogy Dejan Sztankovics, a Ferencváros vezetőedzője, szerződése lejárta előtt elhagyja a csapatot, és a Szpartak Moszkvához szerződik. A Ferencváros hivatalos honlapja is megerősítette a hírt, miszerint a tavaly szeptemberben kinevezett edző felbontotta szerződését a klubbal. Kubatov Gábor, a klub- és pártigazgató korábban említette, hogy Sztankovics szerződésében szerepelt egy kivásárlási záradék, amely lehetővé tette számára, hogy négy hónapnyi fizetés ellenében távozzon. Ivan Karpov orosz újságíró szerint a Szpartak Moszkva 200 ezer eurót, közel 80 millió forintot fizethetett a Ferencvárosnak a szerződés felbontásáért. Kubatov Gábor elmondása alapján ez a kivásárlási ár Sztankovics négyhavi fizetésének felel meg, ami alapján a szerb szakember havi fizetése 50 ezer euró, mintegy 20 millió forint lehetett.

Sztankovics távozása különösen érdekes annak fényében, hogy bár a Ferencvárossal bajnoki címet nyert, a Magyar Kupa-döntőben a Paks elleni vereség után, másnap jelentette be távozását. Az Újpest elleni szezonzáró mérkőzésen, ahol a csapat a bajnoki aranyérmeket veszi majd át, már nem foglalja el a kispadot. Ezen a meccsen Leandro de Almeida veszi át a csapat irányítását.

A szakvezető utódját illetően már megkezdődtek a találgatások. A Nemzeti Sport információi szerint két jelölt is szóba került: Marek Papszun, aki 2019-ben segítette az élvonalba a Raków Czestochowát, és 2023-ban lengyel bajnokságot nyert velük, valamint Vladimir Ivics, aki a PAOK-kal kupagyőztes, a Maccabi Tel-Avivval kétszeres izraeli bajnok volt, és legutóbb az orosz Krasznodarnál dolgozott, de márciusban megszűnt a munkája.

Sztankovics szeptemberben vette át és 42 tétmérkőzésen irányította a népligeti együttest, amellyel 25 győzelem mellett tíz döntetlen és hét vereség volt a mérlege. Az NB I-es bajnoki címet már fordulókkal korábban bebiztosította a zöld-fehér gárda, a Magyar Kupa-győzelem azonban nem jött össze. A Konferencia Ligában továbbjutottak a csoportból, de a kieséses szakasz első körében az azóta döntőbe jutott görög Olimpiakosz kiejtette a Sztankovics által vezetett csapatot.

A Fradi a labdarúgó NB I 2023–2024-es szezonjának 33. – azaz záró – fordulójában az ősi rivális Újpestet fogadja majd. Az összecsapás vasárnap este 20 óra 15 perckor kezdődik majd.

MAGYAR KUPA, DÖNTŐ
Paksi FC–Ferencvárosi TC 2–0 (0–0, 0–0, 1–0)
Puskás Aréna, 51 ezer néző. Vezette: Berke Balázs

PAKS: Szappanos – Vas G., Kinyik, Lenzsér, Szabó J. – Osváth, Vécsei B., Papp K., Windecker (Szabó B., 86., Mezei Sz., 120.) – Könyves N. (Balogh B. a szünetben, Haraszti Zs., 120.), Hahn (Böde, 72.). Vezetőedző: Bognár György
FERENCVÁROS: Varga Á. – Botka, Abena, I. Cissé, Civic (Ramírez, 91.) – Ben Romdhane (Kodro, 56.), Abu Fani, Maiga (Loncar, 59.) – Marquinhos (Zachariassen, 83.), Varga B. (ifj. Lisztes K., 83., Szevikjan, 100.), A. Traoré. Vezetőedző: Dejan Sztankovics
Gól: Papp K. (98.), Haraszti (122.)
Kiállítva: Vécsei (38.), illetve Abena (76. – második sárga lap után)