Varga Judit állításai Rogán Antalról: a közvélemény többsége igaznak tartja

A Publicus Intézet közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek többsége igaznak tartja Varga Judit igazságügyi miniszter állításait, amelyek Rogán Antal Miniszeltőki Kabinetirodát vezető miniszter és emberei beavatkozásáról szólnak a Schadl-ügy nyomozati anyagaiba.

A Népszava által közzétett felmérés alapján a Magyar Péter által nyilvánosságra hozott hangfelvétel tartalmát ismerők 58 százaléka tudja, miről van szó, és ezen válaszadók 75 százaléka hisz a felvételen elhangzottakban. A felvétel tartalmát ismerőknek csupán 14 százaléka kérdőjelezi meg az állítások valódiságát, míg 11 százalék nem tudott vagy nem akart állást foglalni. A Fidesz hívei közül 25 százalék, a Tisza Párt szimpatizánsai közül 94 százalék, a bizonytalanok körében pedig 79 százalék gondolja úgy, hogy Varga Judit igazat mondott.

A vádak súlyosságát illetően a megkérdezettek 48 százaléka érzi úgy, hogy azok elegendőek lehetnek a kormány iránti bizalom megingatásához, míg 46 százalék nem osztja ezt a véleményt. A pártszimpátia itt is jelentős különbséget mutat: a Fidesz szavazóinak 10 százaléka, az ellenzéki pártok híveinek 56 százaléka, a Tisza Párt támogatóinak 85 százaléka, a bizonytalanok 51 százaléka látja károsnak a kormányra nézve a felvételen elhangzottakat.

A válaszadók 79 százaléka szerint a hatóságoknak foglalkozniuk kellene a hangfelvételen elhangzottakkal, és még a kormánypárti szavazók körében is 48 százalék ért egyet ezzel. A Magyar Pétert ismerők 63 százaléka elhiszi azt az állítását, miszerint a kormány, és a hozzá köthető üzleti érdekcsoportok maffiaszerűen működnek, még a kormánypárti szavazók 20 százaléka is elhiszi a NER maffiaszerű működését.

A közvélemény megosztott abban a kérdésben, hogy helyesen cselekedett-e Magyar Péter, amikor felvette a feleségével folytatott magánbeszélgetést: 10 százalék tartja helyesnek, 34 százalék elfogadhatónak, 48 százalék elfogadhatatlannak ítéli, 9 százalék pedig nem nyilatkozott.

Az országos rendőrfőkapitány belső vizsgálatot rendelt el a Varga Judit és Magyar Péter közötti állítólagos veszekedést dokumentáló jelentés kiszivárgása után. A Mandiner által publikált jelentés szerint a Készenléti Rendőrség egyik személybiztosítója dokumentálta az incidenst. Magyar Péter a jelentést "hamisítottnak" nevezte, és azzal fenyegetőzött, hogy perrel fog élni azokkal szemben, akik a jelentést vagy annak részeit nyilvánosságra hozzák. A rendőrség belső vizsgálata során bűncselekményt nem állapított meg, de a vizsgálat részleteiről és a jelentés tartalmáról vagy a kiszivárgás körülményeiről további információkat még nem közöltek. A 444 érdeklődésére a rendőrség nem adott választ arra, hogy eredetileg kinek a birtokában volt a dokumentum, illetve hogy rendelkezhetett-e másolattal olyan személy, aki nem szerepel a jelentésben.

Az őt ismerők 51 százaléka úgy gondolja, Magyarnak vannak még olyan információk és bizonyítékok a birtokában, amelyek kellemetlenek lehetnek a Fidesz számára. A fideszeseknek csak 25 százaléka hisz további kompromittáló anyagok létezésében, míg az ellenzékiek 64, a Tisza Párt szimpatizánsainak 81, a bizonytalanok 57 százaléka vár további „atombombákat” Magyartól.