Vigyázat, hamis SSD-k a piacon!

Sokan hívják fel a figyelmet arra, hogy az interneten kínált csábítóan olcsó termékek gyakran nem felelnek meg a hirdetett specifikációknak. A Tom’s Hardware legutóbb hamis Samsung SSD-kre figyelmeztetett, amelyek állítólagos 4 TB-os tárhelyet és 15,8 GB/s-os sebességet kínáltak mindössze 43 dollárért, ami körülbelül 15 ezer forint.

A termékek valós teljesítménye azonban gyakran alulmarad még egy egyszerű USB-s pendrive-éval is. Az 1080 Pro néven hirdetett SSD például nem tudja teljesíteni a hirdetett sebességet, hiszen még a leggyorsabb hivatalos PCIe 5.0 meghajtók sem képesek 15,8 GB/s-os olvasási sebességre. A termék neve és dizájnja a Samsung népszerű SSD-inek megjelenését utánozza, ami félrevezetheti a kevésbé tapasztalt vásárlókat. Az 1080 Pro név arra utalhat, hogy a Samsung 990 Pro SSD-jének utódja lenne, de ez nem állja meg a helyét.

Egy koreai weboldal részletes vizsgálatot végzett az 1080 Pro SSD-n, és kiderült, hogy a termék egyetlen hamis sorozatszámú NAND chipet tartalmaz, amely nem azonosítható a Google keresőben. A diagnosztikai szoftverek Intel márkájú 96-rétegű 3D TLC NAND-ként azonosították. A hamis SSD teljesítménye jelentősen elmarad a Samsung valódi 980 Pro SSD-jétől, mind olvasási, mind írási sebességben, valamint a nagy fájlok tömörítésében és másolásában is.

A 4 TB-nyi tárhely ígérete szintén megtévesztő, mivel a hamis SSD nem képes ennyi adat tárolására; a meghirdetett kapacitás elérésekor az adatok írása meghiúsulhat vagy a meglévő adatok felülírásával járhat. A Tom’s Hardware szerint a Samsung következő SSD-je valószínűleg egy PCIe 5.0-s meghajtó lesz, és 1080 Pro néven kerülhet piacra, de egyelőre ilyen termék nem létezik. Ezért ha valaki ilyen termékkel találkozik, jobb, ha elkerüli, függetlenül attól, hogy milyen vonzó az ára.

Az Android 15 előzetesében az Áttekintés (At a glance) funkció a kijelző aljára kerülhet, és különböző hasznos információkat szolgáltathat a készülék feloldása nélkül is. Ez a funkció más formában eddig is létezett, de csak a Pixel készülékeken. Az Android 15 változást hozhat ebbe: a táblagépek visszakapják a widgeteket a zárolási képernyőn, a mobilok azonban kimaradnak ebből. Egyedül az Áttekintés érkezhet meg az Android 15-ös készülékekre, melybe a külső fejlesztők is beépíthetik a saját kis widgetjeiket, benne információkkal. Fontos kitétel, hogy a fejlesztőknek több dologban is meg kell győzniük a Google-t: egyrészt, hogy widgetük elfér a rendelkezésre álló kis területen, és hogy nem idézi elő az Áttekintés – vagy az egész zárolási képernyő – összeomlását.