Az amerikai munkaerőpiac továbbra is feszes, de a termelékenység növekedése lassul

Az amerikai munkaerőpiac a múlt héten is szoros maradt, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma nem változott, továbbra is alacsony szinten maradt. A Munkaügyi Minisztérium adatai szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal.

A kérelmek száma idén egy viszonylag szűk sávban mozgott, 194 000 és 225 000 között, ami arra utal, hogy bár a munkaerő iránti kereslet lassul, az üres álláshelyek száma márciusban hároméves mélypontra esett, az elbocsátások szintje rendkívül alacsony marad. A vállalatok igyekeznek megtartani munkaerőiket, mivel a COVID-19 világjárvány alatt és azt követően nehézségekbe ütközött a munkaerő toborzása.

A Federal Reserve (Fed) a kamatlábakat változatlanul tartja, az irányadó egynapos kamatláb jelenleg 5,25%-5,50%-os sávban van, ami július óta nem változott. A Fed tavaly március óta 525 bázisponttal emelte meg az irányadó kamatlábat, hogy kezelje a munkaerőköltségek és az infláció növekedését.

Jerome Powell, a Fed elnöke szerint az infláció csökkentésében tapasztalható előrehaladás megtorpant, de a munkaerőpiac "viszonylag feszes" marad, és a keresleti-kínálati feltételek egyensúlyba kerültek.

Egy másik jelentés szerint az amerikai vállalatok áprilisban kevesebb munkahelyet szüntettek meg, mint márciusban. A Challenger, Gray & Christmas cég adatai alapján áprilisban 64 789 elbocsátást jelentettek be, ami 28%-os csökkenést jelent havi bázison, és az év eleje óta bejelentett elbocsátások száma 4,6%-kal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A Reuters felmérése szerint áprilisban várhatóan a nem mezőgazdasági foglalkoztatottak száma 243 ezerrel növekszik, és a munkanélküliségi ráta várhatóan 3,8%-on marad.

Az Egyesült Államokban a nem mezőgazdasági munkavállalók termelékenységének növekedése jelentősen lassult, ami a munkaerőköltségek emelkedéséhez vezetett. Az egy munkavállalóra jutó órabéres teljesítmény 0,3%-kal nőtt évesített ütemben, szemben az előző negyedév 3,5%-os növekedésével. A 2019 és 2023 közötti időszakra vonatkozó termelékenységi adatokat egy számítási hiba miatt kellett módosítani, és az elemzők eredetileg 0,8%-os növekedést vártak ebben az időszakban.

A január-márciusi negyedévben a fajlagos munkaerőköltség 4,7%-kal ugrott meg az előző negyedév stagnálása után, és az elmúlt egy év alatt a munkaerőköltségek összességükben 1,8%-kal növekedtek. A szakértők a termelékenység alakulását figyelemmel kísérik annak érdekében, hogy megítélhessék, milyen mértékű lehet a munkaerőköltség-növekedés anélkül, hogy az infláció ismét felfutna.