Új otthonfelújítási támogatás kalkulátor a Bankmonitortól

2024. június 3-án érkezik az új otthonfelújítási támogatási program, amelyre a Bankmonitor egy kalkulátort fejlesztett ki, hogy az érdeklődők azonnal ellenőrizhessék jogosultságukat a legfeljebb 6 millió forintos támogatásra.

Az új otthonfelújítási támogatásra a rendelkezésre álló 108 milliárd forintos keretből várhatóan csak 20 ezer ingatlan korszerűsítésére lesz lehetőség, ezért fontos, hogy az igénylők időben felkészüljenek a pályázatra. A Bankmonitor által kifejlesztett kalkulátor segítségével mindenki leellenőrizheti, hogy megfelel-e a támogatás igénybevételének feltételeinek.

A kalkulátor az ingatlan és az igénylőre vonatkozó előírásokat egyaránt vizsgálja. Az ingatlan esetében az épület jellegét, az építés évét, a tulajdoni hányadra vonatkozó előírásokat, valamint a tervezett munka támogathatóságát ellenőrzi. Az igénylővel kapcsolatban pedig azt vizsgálja, hogy elegendő ideje él-e az adott ingatlanban, teljesíti-e a köztartozásra, közüzemi tartozásra vonatkozó elvárásokat, és nem szerepel-e rossz adósként a KHR adatbázisban.

Az otthonfelújítási támogatás keretében a 1990. december 31. előtt épült családi házak energetikai korszerűsítése finanszírozható meg. A támogatás összege legfeljebb 6 millió forint lehet, amely részben vissza nem térítendő támogatásból, részben kamatmentes hitelből áll. A program célja, hogy az épületek energiafelhasználása legalább 30 százalékkal csökkenjen a munkálatok eredményeképpen.

A Bankmonitor kalkulátora a megadott adatok alapján megmutatja, hogy az igénylő jogosult-e a kedvezményre, és e-mail cím megadása esetén részletes tájékoztatót is küld a támogatásról. Mivel több mint 2 millió olyan családi ház van Magyarországon, amely alapvetően megfelelhet a feltételeknek, érdemes mielőbb igényelni a támogatást, mivel a keretösszeg gyorsan kimerülhet.