Az Europol nyomoz a szerte Európából eltűnt ritka Puskin-könyvek ügyében

Európa különböző könyvtáraiból tűnnek el értékes, régi orosz könyvek, amelyek között számos ritka Puskin-kiadás is van. Az ügyben már az Europol is vizsgálódik, mivel a lopások összehangolt sorozatnak tűnnek.

A New York Times beszámolója szerint Európa-szerte eltűnnek ritka Puskin-kiadások a könyvtárakból, és a kezdetben elszigeteltnek tűnő esetek között összefüggést fedeztek fel. Az Europol adatai alapján 2022 óta több mint 170 könyv tűnt el, melyek összértéke meghaladja a 2,6 millió dollárt, többek között rigai, vilniusi, berlini, müncheni és genfi könyvtárakból. Különösen nagy a hiány a Varsói Egyetem könyvtárából, ahonnan 78 könyv hiányzik.

A könyvtárak fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be, és a kereskedők is alaposabban ellenőrzik az orosz könyvek eredetét. Az ellopott könyvek között az orosz aranykor íróinak, mint Puskin, Gogol és Lermontov, első vagy korai kiadású művei is megtalálhatók, amelyekért az aukciókon hatalmas összegeket fizettek. Puskin különösen népszerű, mivel művei óriási kulturális és patrióta értékkel bírnak Oroszországban.

Az Europol tájékoztatása szerint a Puskin-műveletben eddig kilenc embert tartóztattak le, legutóbb négy grúz állampolgárságú személyt. A gyanúsítottak gyakran álnevet használva, könyvtári belépőkkel utaznak Európa-szerte, hogy felkutassák és jó minőségű másolatokkal kicserélve ellopják a könyveket. A bűnözők néha kutatóknak adják ki magukat, vagy egyszerűen betörnek a könyvtárakba, a lopott műtárgyakat pedig orosz aukciós házakon keresztül értékesítik. A négy grúziai gyanúsítottra 6 és 10 év közötti börtönbüntetés vár.

A piaci szakértők szerint a lopott orosz klasszikusok nemcsak gyűjtők, hanem trófeára vadászó gazdagok számára is vonzók lehetnek, de valószínűtlen, hogy hivatalos árveréseken felbukkannának. A Francia Nemzeti Könyvtárból tavaly ellopott nyolc Puskin- és egy Lermontov-könyv értéke összesen 650 ezer euróra tehető, ami napjaink egyik legnagyobb könyvtári lopását jelentheti.