Fordulatot hozott az április a magyar lakáspiacon

Áprilisban a magyar ingatlanpiaci kereslet lélektani határt lépett át, és a feladott lakáshirdetések száma is jelentősen növekedett, ami további piaci élénkülést vetít előre 2024-re nézve.

Április hónapban az eladó lakások és házak iránti érdeklődések száma ötödével meghaladta a tavaly áprilisi adatokat, és hosszú idő után először múlta felül a 2022-es szintet. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint ez a tavaly ilyenkorihoz képest 22 százalékos növekedést jelent. A feladott eladó lakáshirdetések száma is 10 százalékkal magasabb volt tavaly áprilishoz képest, ami arra utal, hogy a továbbköltözők ismét aktívak lehetnek a piacon. Ez különösen fontos, mivel a lakosság az elmúlt 1-2 évben 60-80 ezer adásvételt halasztott el, amelyek egy részét a következő hónapokban pótolhatják, ezáltal fokozva a piaci forgalmat.

Az ingatlan.com elemzése szerint áprilisban országszerte több mint 34 ezer eladó lakáshirdetést adtak fel, és az összes eladó lakóingatlan száma április végén meghaladta a 146 ezret, ami 8 százalékkal több az egy évvel ezelőtti adatoknál, és 43 százalékkal haladja meg a 2022-es áprilisi kínálatot.

A kereslet és a kínálat egyidejű bővülése lehetővé teszi a vevők számára, hogy kedvezőbb pozícióban tárgyaljanak. A lakásárak éves összevetésben csak 3-4 százalékkal magasabbak, a kínálat bőséges, és átlagosan 6-7 százalékot még alkudni is lehet, miközben a meglévő otthonokat is könnyebb eladni az élénkülő kereslet miatt.

Áprilisban 290 ezer telefonos érdeklődés érkezett az eladó lakásokra és házakra, ami 22 százalékkal több az egy évvel korábbinál, és 9 százalékkal több a márciusi adatoknál. A két évvel ezelőtti érdeklődésekhez képest pedig 2 százalékos növekedést tapasztaltak.

A legnagyobb mértékű keresletnövekedést Fejér, Komárom-Esztergom és Csongrád-Csanád vármegyékben regisztrálták, ahol 2023 áprilisához képest 35-40 százalékos, 2022 azonos időszakához viszonyítva pedig 14-36 százalékos volt a többlet.