A magyar hitel- és befektetési piac jelenlegi helyzete

A magyar bankok alacsony hitel-betét aránya aggodalomra ad okot, és a vállalatok hitelfelvételi kedvét a magas kamatszintek gátolják, miközben a befektetési piac pozitív meglepetéseket okoz. Cselovszki Róbert, az Erste Bank Hungary Zrt. vezérigazgató-helyettese szerint a hitelkamatszint még mindig túl magas a vállalatok számára, és a befektetési piac negatív várakozások ellenére is jól teljesít.

Az Erste Banknál a vállalati és pénzügyi piacok egyesítése hatékonyan működik, és a megtakarítások értékpapírpiacra terelésében élen járnak. Cselovszki reméli, hogy a jövőben minden ügyfél értékpapírszámlát is nyit majd bankszámlája mellett.

A befektetési piac az elmúlt időszakban többször is meglepte a szakembereket a magas hozamokkal, és a kamatkörnyezet normalizálódása ellenére is vonzó befektetési lehetőségek jelentek meg. A vállalati hitelezés terén a betétcsökkenés megállt, és növekedést tapasztalnak.

A támogatott hitelprogramok jelentősége ellenére a vállalatok hitelfelvételi kedve nem nőtt meg jelentősen, és a beruházási hitelek iránti kereslet csökkenő tendenciát mutat. A kamatszintek mellett a gazdasági bizonytalanságok is befolyásolják a vállalatok döntéseit.

A kormány és a bankok közötti megállapodás alapján kamatfelár nélküli hitelezési lehetőség nem hozott érdemi változást a piacra, mivel a BUBOR szintje még mindig magas.

A befektetési alapok piacán a kormány beavatkozása, mint például az ingatlanalapok visszaváltási idejének meghosszabbítása, kihívások elé állítja a szolgáltatókat. Az Erste Alapkezelő alkalmazkodik a változásokhoz, és az ügyfeleket a hosszú távú befektetési stratégia felé tereli.

A magyar bankokra jellemző alacsony hitel-betét arány a bankok üzleti képességét is megkérdőjelezi. Az Erste Bank azonban törekszik az értékpapírállomány növelésére és a kockázatvállalóbb befektetői magatartás előmozdítására.

A Random felvásárlása óta az Erste Bank befektetési szolgáltatásainak ügyfélszáma és állománya jelentősen nőtt. A brókeri piacot a nemzetközi és fintech szereplők megjelenése is befolyásolja, de az Erste sikeresen alkalmazkodik a változásokhoz.

Az Erste Bank a technológiai és termékfronton is innovációkat tervez, többek között a NetBróker felületének megújítását és a vállalati ügyfelek számára egy új frontend rendszer bevezetését. A cél az ügyfélélmény növelése és a pénzügyi egészség javítása.