Szlovák politikusokat fenyegetnek halállal, belső vizsgálatok a merényletkísérlet után

A szerdai merényletkísérletet követően több szlovák politikus és magas rangú tisztviselő is halálos fenyegetéseket kapott. A fenyegetések között szerepel, hogy Robert Fico után ők lesznek a következő célpontok.

Az Új Szó beszámolója szerint Nyitra megye elnökét, Branislav Becíket közösségi médián keresztül fenyegető üzenetek érték, melyek között szerepelt a lelövés fenyegetése is. Becík, aki az Európai Parlamenti választáson is induló szociáldemokrata politikus, biztonsági okokból felfüggesztette kampánytevékenységét.

Matus Sutaj Estok belügyminiszter megerősítette a Becíknek küldött fenyegetés tényét, és felhívást intézett a társadalomhoz, hogy megőrizzék a higgadtságot. A politikusoknak pedig azt üzente, hogy a kormánynak és az ellenzéknek együtt kell kezelniük a helyzetet.

A belügyminiszter tájékoztatása szerint nem csak Becík kapott fenyegetéseket; hasonló üzeneteket kapott Marcela Kosova, a Biztonsági Tanács újonnan megválasztott elnöke, valamint Richard Glück, a Smer parlamenti képviselője is. Glück esetében egy pozsonyi férfit őrizetbe vettek, aki állítólag megfenyegette a politikust. Jaroslav Nad’, a korábbi védelmi miniszter szintén fenyegető üzenetet kapott, mely szerint „Fico után fog menni”.

A szerdai események után a hatóságok kiemelt figyelemmel követik a fenyegetések kezelését. Estok elmondása alapján a közjogi méltóságok és diplomaták védelmét biztosító hivatal, valamint a regionális rendőr-főkapitányságok megerősítették az összes kockázati csoport védelmét.

A belügyminiszter hozzátette, hogy a társadalomnak nem szabad polgárháborúval szembenéznie csak azért, mert nem képes tolerálni más nézeteket, és a gyűlöletre nem lehet gyűlölettel válaszolni. Ugyanakkor a Napunk tudósítása szerint Estok nem tervezi lemondását, annak ellenére, hogy a Fico elleni támadás kapcsán rengeteg kritikát kapott a miniszterelnök védelmének megszervezése. A belügyminiszter szerint az összes érintett szerv azt tette, amit tennie kellett.

A rendőrségen több belső vizsgálat is folyik a merényletkísérlet óta. A belügyminiszter kijelentései ellenére a belső ellenőrzés eljárást indított a közjogi méltóságok védelméért felelős hivatal rendőreinek beavatkozásával kapcsolatban, és vizsgálják egy videó kiszivárgásának körülményeit is, amelyen a merénylet elkövetője látható. Ľubomír Solák rendőrfőkapitány szerint a videót valószínűleg egy rendőr készítette, és keresik a választ arra is, hogy miként kerülhetett nyilvánosságra a támadó személyi igazolványa.

Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter kritikákat kapott a testőrök munkájának értékeléséért, amelyek szerint Robert Fico testőrei nem jártak el jól és szakmailag megfelelően a merényletkísérlet során. Eštok kiállt a testőrök mellett, és hangsúlyozta, hogy elég kiképzést kaptak, valamint hogy jobban kell biztosítani a méltóságok lakhelyeit.

Robert Fico állapota továbbra is súlyos, pénteken ismét megműtötték. A merénylet elkövetője, egy 71 éves férfi, békemozgalmár és neonáci aktivista is volt már. A támadás politikai indítékú volt, de a részletekről a nyomozás érdekei miatt nem adtak ki információt. A rendőrség több mint 40 esetet vizsgál gyűlöletkeltés és -terjesztés ügyében.

A merénylet után a Telex tudósítói a helyszínre mentek, ahol szemtanúk 4-5 lövést hallottak, majd sikításokat. Az emberek sokkot kaptak, és szerintük „ilyen soha nem volt még Szlovákiában”. Pozsonyban több rendőrt látni az utcákon, és a társadalom a merénylet miatt nagyban foglalkozik az eseménnyel.