Szerbia gazdasági növekedése felülmúlta az elemzői várakozásokat

Déli szomszédunk gazdasági teljesítménye meglepetést okozott, a bruttó hazai termék (GDP) 4,6 százalékkal nőtt 2024 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest.

A szerb statisztikai hivatal gyorsbecslése szerint a szerbiai gazdaság növekedése az év első három hónapjában elérte a 4,6 százalékot. Ez a szám jelentősen meghaladja az év eleji várakozásokat, hiszen januárban a gazdaság éves szinten 3,8 százalékkal bővült.

Az ország gazdasági előrehaladásáról további részleteket május 31-én tesznek közzé. Az előzetes adatok alapján azonban már most látható, hogy a szerb gazdaság teljesítménye felülmúlta az elemzők és a nemzetközi szervezetek korábbi előrejelzéseit.

Az IMF április elején revideálta Szerbia gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését, 3,5 százalékra emelve azt a korábbi 3 százalékos becslésükhöz képest. Ez az előrejelzés összhangban áll a szerb kormány saját várakozásaival, amelyek szerint 2024-re 3,5 százalékos növekedést prognosztizáltak. A Seenews által közölt információk alapján a valóságban bekövetkezett növekedés még ennél is magasabb, ami pozitív jelzés lehet a régió gazdasági kilátásai szempontjából.