Különleges majális a Közlekedési Múzeumban

A Közlekedési Múzeum 125. évfordulóját ünnepli egy különleges majálissal, ahol a látogatókat számos program várja, többek között veterán járművek felvonulása, zenei előadások, gyermek kerékpáros akadálypálya és múzeumpedagógiai foglalkozások. Az ünnepi eseményen megnyílik az új időszaki kiállítás is, melyet csupán 125 forintos belépődíjért látogathatnak meg az érdeklődők.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum 1899. május 1-jén nyitotta meg kapuit, és idén ünnepli fennállásának 125. évfordulóját. A jubileum alkalmából a múzeum különleges majálisra hívja a látogatókat az Északi Járműjavítóba, ahol ingyenes programokkal kedveskednek mind a gyerekeknek, mind a felnőtteknek.

A május 1-i rendezvény keretében egy klasszikusjármű-felvonulás is lesz, amely a Városligetből indul és az Északi Járműjavítóban ér véget. A felvonulás több mint 100 veterán és oldtimer járművel várhatóan 12:30 óra körül érkezik meg a helyszínre.

Az esemény háziasszonya Zavaros Eszter operaénekesnő és televíziós műsorvezető lesz, aki a déltől kezdődő programokat vezeti majd. A vendégeket az Északi és az Opera Eiffel Műhelyház udvarán színes programokkal, többek között zenei előadásokkal és gyermek kerékpáros akadálypályával várják.

A Közlekedési Múzeum új időszaki kiállítását, a „Mivel megyünk? Energiamix a közlekedésben” címmel, a Dízelcsarnokban tekinthetik meg az érdeklődők. A tárlat a közlekedési eszközök energiafelhasználásának történetét mutatja be, és a látogatók a jubileum alkalmából mindössze 125 forintért fedezhetik fel a kiállítást.

Szénkorszaktól napjainkig

Az új tárlat a közlekedési eszközök energiafelhasználásának történetét dolgozza fel, bemutatva, hogy az emberiség hogyan használta fel az eltérő energiahordozókat a szénkorszaktól napjainkig, és ez milyen hatással volt a környezetre. A kiállítás négy szekción keresztül vezeti végig a látogatókat a technológiai fejlődésen, a villamosítás elterjedésén, a kőolaj elsődlegessé válásán, valamint a jelenkori energiafelhasználáson és az alternatív üzemanyagok felé való elmozduláson.

A kiállításban számos múzeumpedagógiai programmal, tárlatvezetéssel és interaktív installációkkal várják a látogatókat, hogy megismerjék a közlekedés történetét és annak jövőbeli lehetőségeit.

Az érdeklődők a következő járműveket tekinthetik meg:

  • a Déli Vasút 109.109 pályaszámú gőzmozdonyát;
  • a MÁV 424-es gőzmozdonyát, azaz az „első bivalyt”;
  • a 242.001-es gőzmozdonyt, Magyarország egykor leggyorsabb áramvonalas mozdonysorozatának egyetlen fennmaradt példányát;
  • a Csepel D 450 tehergépkocsit az 1960-as évekből;
  • a Ford T modellt, a világ első futószalag-gyártással készült gépkocsiját;
  • az „Árpád” sínautóbuszt;
  • az Ikarus 266.25-öt, 1988-ból;
  • a Puli villamos hajtású kisautót;
  • a ZIU 9 típusú trolibuszt és a Trabant 601-et;
  • valamint az An-2-es repülőgépet új fényezéssel.

A kiállítás további részletei a www.mivelmegyunk.hu weboldalon találhatók.